A tempo – Program za poneđeljak, 18. april 2016. godine

 
 

PLAKAT ATEMPO2016

 

Šeste festivalske večeri na A tempu, u ponedjeljak, 18. aprila sa početkom u 20 časova na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta pijanista Konstatin Lifšic će priprediti recital.

Na programu će biti kompozicije Johanesa Bramsa: Varijacije na Šumanovu temu op.9 Varijacije na originalnu temu op.21, br.1 Varijacije na Mađarsku pjesmu op. 21, br.2 Varijacije i fuga na Hendlovu temu, op.24.

 

KONSTATIN LIFSICKONSTATIN LIFŠIC se školovao kod eminentnih profesora u Rusiji, Engleskoj i Italiji. Do osamnaeste godine živio je u Moskvi, a potom se seli u London gdje studira na Kraljevskoj muzičkoj akademiji. Ovaj umjetnik priređuje resitale širom svijeta i nastupa kao solista sa orkestrima: Filharmonija Njujorka, Simfonija Čikaga, Londonski simfonijski orkestar, Nova japanska filharmonija, Moskovska filharmonija, Ruski državni orkestar, Amsterdamska simfonijeta, Filharmonija Floride, Berlinski simfonijski orkestar, Beogradska, Sankt Peterburška filharmonija i dr. Konstatin Lifšic je i kamerni muzičar koji je sarađivao sa istaknutim umjetnicima, kao što su: Miša Majski, Bela Davidovič, Mstislav Rostrpovič, Maksim Vengerov i dr. Sa Daišinom Kašimotom, koncertmajstorom Berlinske filharmonije, snimio je Betovenove sonate za Warner Classics u januaru 2014. Nekoliko kompozitora napisalo je djela za ovog umjetnika. Ostvario je veliki broj snimaka za najprestižnije izdavačke kuće. Godine 2015. snimio je CD sa Goldberg varijacijama, J. S. Baha. Prethodna verzija varijacija koju je snimio sa 17 godina bila je nominovana za nagradu Gremi. Od 2008. godine, predaje na Univerzitetu za umjetnost u Lucernu.