A tempo – Program za subotu i neđelju, 16. i 17. april 2016. godine

 

PLAKAT ATEMPO2016

 
 

Četvrte festivalske večeri na A tempu, u subotu 16. aprila sa početkom u 20 časova na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta će nastupiti Dubrovački simfonijski orkestar. Kao dirigent i pijanista predstaviće se istaknuti italijanski umjetnik Vitorio Brešani. Na programu će biti djela: Koriolan uvertira Ludviga van Betovena, Fantazija u C duru, op.15 „Vanderer“ i Simfonija br.4, c-mol „Tragična“ Franca Šuberta.                                                                                                                             

Naredne večeri, u nedjelju, 17. aprila, takođe sa početkom u 20 časova na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta će nastupiti perkusionistički ansambl Sudar Percussion iz Hrvatske. Na repertoaru će biti kompozicije Mateja Meštrovića, Volfganga Amadeusa Mocarta, Žana Mišela Žara.

 

Vittorio BrescianiPijanista i dirigent VITORIO BREŠANI završio je Konzervatorijum u Napulju, usavršavao se u Ženevi, dok je dirigovanje i kompoziciju studirao na Konzervatorijumu Santa Ćećilija u Rimu. Nastupa na festivalima i koncertima u: Evropi, SAD, Kanadi, Rusiji, Ukrajini i Kini.

Od 2006. godine Brešani je intenzivirao nastupe kao dirigent-pijanista sa mnogim orkestrima Istočne Evrope. Njegovi posljednji projekti uključuju Ravelov Koncert za lijevu ruku, kompletna djela Listovih klavirskih koncerata i simfonijskih poema, dvije simfonije Faust i Dante sa multimedijalnim efektima, recitacijom i projekcijama. Ostvario je snimke za izdavačku kuću Naxos, kao i CD-e za Dinamic label.

U 2015. godini DUBROVAČKI SIMFONIJSKI ORKESTAR proslavio je devedesetu godišnjicu postojanja. Članovi orkestra su akademski muzičari koji su znanje sticali uglavnom na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.
Orkestar je nastupao na turnejama po Evropi, SAD-u, Indoneziji i sarađivao sa poznatim umjetnicima, kao što su: Zubin Mehta, Jehudi Menjuhin, Mstislav Rostropovič, Svjatoslav Rihter, Stefan Milenković, Ivo Pogorelić, Miša Majski, Jurij Bašmet i dr.
Orkestar je 2005. godine nagrađen prestižnom nagradom Milka Trnina, a 2015. nagradom za doprinos ugledu i promociji Dubrovačko-neretvanske županije u zemlji i svijetu.

 

Dubrovacki simfonijski orkestar

 

Ansambl SUDAR PERCUSSION, osnovan 2010. godine pod umjetničkim vođstvom Gorana Goršea, čine mladi profesionalni muzičari iz Samobora. Sudar Percussion je rezidencijalni ansambl Ivana Bilić Marimba Weeka, koji se svake godine održava u Samoboru, i do sada je sarađivao sa najistaknutijim perkusionistima. U sklopu IBMW-a 2012. godine je započela saradnja ovog ansambla i kompozitora Mateja Meštrovića. Zajedno su ostvarili zapažene koncerte na festivalima: Dubrovačke ljetnje igre, Splitsko ljeto, Festival Sv. Donata u Zadru i dr. Snimili su CD M. Meštrovića Eat Suite. Mastering CD-a je rađen u Ebi Roud studiju u Londonu. Album Eat Suite je 2015. godine osvojio dvije nagrade na Independent Music Awards u SAD-u. Krajem 2015. godine započinju saradnju s hrvatsko-francuskim duom udaraljki Ink Experiment na projektu Rock In.

 

Ansambl Percussion