Zašto CDNK, PEN centar i OKF nijesu dobili ni cent na državnom Konkursu?

 

Tekst preuzet sa portala ANALITIKA, 18. decembar 2011.

 

Zašto CDNK, PEN centar i OKF nijesu dobili ni cent na državnom Konkursu?

 

Crnogorsko društvo nezavisnih književnika, Crnogorski PEN centar, Otvoreni kulturni forum, jedine organizacije iz domena knjiženosti s međunarodnim referencama, na Konkursu NVO za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću, nijesu dobile ni jedan euro, navodi se u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika koje su potpisali predsjednik CDNK Milorad Popović i predsjednik PEN centra Mladen Lompar.

-S obzirom da su u našim organizacijama okupljeni bezmalo svi relevantni savremni crnogorski autori, koji su samo u ovoj godini dobili tri ugledne evropske nagrade za književnost, te da je CDNK, prvo društvo književnika sa Zapadnog Balkana, koje je postalo član Evropskog savjeta pisaca, prosto je nevjerovatno da su svi naši projekti, u konkurenciji raznih tribalskih, zavičajnih, folklornih, pa i virtuelnih organizacija, odbijeni kao nerelevantni za ovdašnju kulturu. Moramo istaći da na ovakav način nijesmo bili diskriminisani ni u vrijeme vladavine Slobodana Miloševića, navodi se u saoptenju.

Kako se dodaje u saopštenju, skandalozna činjenica da su članovi Komisije za raspodjelu novca NVO svojim organizacijama podijelili stotine hiljada eura, i da su ignorisali asocijacije s međunarodnim referencama, mogla se dogoditi samo koruptivnom spregom NVO i Vlade.

-Članovi Komisije delegirani iz NVO su pokazali da su isti, ili još gori, od onih iz vlasti koje kritikuju za korupciju, nepotizam, kriminal, dok su neki članovi Komisije koje je delegirala Vlada, pokazali političku tendencioznost, nacionalizam, kao i korupciju kroz konflikt interesa. Klasičan primjer konflikta interesa se očituje u primjeru Sabahudina Delića, pomoćnika ministra za ljudska prava, koji je organizacijama čiji je član ili aktivni saradnik, Društvu Volođa, Pljevaljskim tamburašima i Centru za građansko obrazovanje (CGO) dodijelio  više od trideset dvije hiljade eura. Tako je CGO, u kojemu Delić honorarno predaje ljudska prava, iz budžeta za kulturu dobio šesnaest hiljada i trista eura za  projekat iz ljudskih prava, iako je ova potkomisija  mogla podržati samo projekte iz domena kulture! Obavještavamo crnogorsku javnost da su CDNK i PEN, poslije usvajanja Zakona o NVO, koji zabranjuje nevladinim organizacijama da učestvuju na konkursima Ministarstva kulture, i nakon toga što su svi naši projekti odbijeni od Komisije za dodjelu sredstava NVO, poslije više od dvodecenijskog postojanja pred nestankom, jer nemaju osnovnih sredstava za rad. Ono što nije uspjelo velikosrpskim nacionalistima devedesetih godina prošlog vijeka napraviće, po svemu sudeći, sadašnja Vlada, koja se nominalno zalaže za građansku, kulturnu i nacionalnu afirmaciju Crne Gore, zaključuje se u saopštenju.