Labović Ljubeta

Labović Ljubeta

Ljubeta Labović, rođen je 1956. godine u Barama Kraljskim, u Crnoj Gori. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Podgorici, a studirao je na grupi za jugoslovenske književnosti i srpskohrvatski jezik na Filološkom fakultetu u Beogradu. Labović piše i objavljuje poeziju, prozu i eseje o poeziji. Objavljivao je u časopisima ARS, Poezija, Romboid, Poeteka, Vestnik, Ljetopis crnogorski, Apokalipsa, Ex Symposion, Poetikon, Quorum i dr. Objavio je knjige poezije i lirske proze Tanatoide/oblici smrti (1987.) , Gospodar kaveza, (1997.), Nedostajanje (2004.), Chambre interiure/Unutrašnja soba – dvojezično crnogorsko – francusko izdanje (2010.) “Neću da se budim”(2011.)godine.
Labović je bio umjetnički direktor Ratkovićevih večeri poezije od 2007. – 2010. Zahvaljujući njegovom radu na ovoj najznačajnijoj crnogorskoj književnoj manifestaciji, gdje je u četvorogodišnjem periodu doveo eminentne pisce iz regiona i Evrope na ovaj festival i dao mu međunarodni karakter Ministarstvo kulture Crne Gore uvrstilo je Ratkovićeve večeri poezije u kulturni događaj od državnog značaja za Crnu Goru. Labović je predstavljao Crnu Goru na mnogobrojnim regionalnim i međunarodnim susretima i književnim festivalima, Voix Vives ( Živi glasovi – Set/Francuska ), Europoetika – Budimpešta, Stih u regiji, Hrvatska, Sarajevski dani poezije i dr. Osim u Crnoj Gori, gdje je zastupljen u najznačajnijim antologijama i pjesničkim izborima, poezija mu je objavljena i u cjelovitim antologijama u Francuskoj, Italiji, Poljskoj i Makedoniji , kao i u mnogim regionalnim i inostranim časopisima, sajtovima i publikacijama.
Ljubeta Labović dobitnik je nagrade Risto Ratković za knjigu poezije i lirske proze Neću da se budim za 2011.godinu. Poezija mu je prevedena na engleski, francuski, italijanski, mađarski slovenački, poljski, makedonski, slovački i bugarski jezik. Član je Crnogorskog društva nezavisnih književnika . Živi u Beogradu.
Labović je bio dopisnik i član prve redakcije Crnogorskog nezavisnog nedjeljnika “Monitor” gdje je radio osam godina, stalni je saradnik ART magazine Vijesti, sarađivao je u RTCG, Radiju Crne Gore, Pobjedi, Našoj borbi, Danasu, Vremenu, i u mnogobrojnim listovima i portalima u regionu. Član je Evropske federacije novinara i NUNS-a.

 

Ljubeta Labović – Intervju sa književnikom Ibrahimom Hadžićem

Ljubeta Labović – Intervju sa književnikom Ibrahimom Hadžićem

  Integralan intervju Ljubete Labovića sa književnikom Ibrahimom Hadžićem povodom njegove najnovije knjige pjesama.     Ljubeta Labović Intervju sa književnikom Ibrahimom Hadžićem Poeziju crpim iz mitske dubine zavičaja                   Negdje... dalje »

 
Ljubeta Labović – Razgovor sa Dimitrijem Popovićem

Ljubeta Labović – Razgovor sa Dimitrijem Popovićem

    Ljubeta Labović RAZGOVOR: DIMITRIJE POPOVIĆ, SLIKAR I PISAC Smrt daje smisao životu     Očito da postoji profesionalni put koji se trasira često puta mimo plana ili volje autora. Naime, samo djelo često određuje... dalje »

 
Ljubeta Labović – Zagrljaj ništavila i erosa

Ljubeta Labović – Zagrljaj ništavila i erosa

    Ljubeta Labović POVODOM GODIŠNJICE SMRTI VELIKOG ITALIJANSKOG I EVROPSKOG PJESNIKA ĆEZARE PAVEZEA Zagrljaj ništavila i erosa                               Da... dalje »

 
Ljubeta Labović – Chambre íntéríeure (Unutrašnja soba)

Ljubeta Labović – Chambre íntéríeure (Unutrašnja soba)

  Objavljivanje sadržaja na našem portalu ima potpuno neprofitni karakter i služe isključivo u edukativne svrhe. Zabranjeno je preuzimanje ove knjige poezije sa našeg portala i njeno dalje reprodukovanje u drugim medijima bez odobrenja... dalje »

 
Ljubeta Labović – Neću da se budim

Ljubeta Labović – Neću da se budim

  Zahvaljujemo se gospodinu Ljubeti Laboviću koji je omogućio da knjigu poezije “Neću da se budim” prezentujemo na stranicama Montenegrine. Objavljivanje sadržaja na našem portalu ima potpuno neprofitni karakter i služe isključivo... dalje »

 
 
 
 

Kalendar

January 2005
M T W T F S S
    Feb »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31