Autorsko veče Miraša Martinovića u Danilovgradu

 

Matica Crnogorska – Ogranak za Danilovgrad i Centar za kulturu Danilovgrad organizuju u četvrtak 15 marta autorsko veče Miraša Martinovića, u sali Opštine Danilovgrad, sa početkom u 19 časova.

Na večeri će govoriti Sonja Tomović Šundić, Bogić Rakočević, Bojan Brajović i autor, dok je medijator večeri književnik Žarko Mališić. Biće to prilika da se prisutni upoznaju sa kompleksnim djelom ovog autora koji slovi za jednog od najznačajnijih crnogorskih pisaca, autor dvadeset raznorodnih knjiga, uglvanom sa tematikom antike na prostorima Crne Gore. Poznati albanski pisac Visar Zhiti,  na najljepši način prezentuje Martinovićevu književnu djelatnost i njegovu osobenu poetiku, kada piše:  „Marinović pripovijeda i pjeva s tajnošću koju samo on zna, da bi poruke išle do budućnosti, ne kao neko ponavljanje, već kao vijest vječnosti. Kod njega se miješa istorija s fantazijom, hronika sa poezijom, biblijske metafore sa ljudskom svakidašnjicom, stvarajući zdravo sjećanje, ono što umjetnost doseže kao žrtvovanje i mučeništvo. Ovo se vidi podjednako i u samo jednom stihu ili u jednom čitavom romanu, onom o ilirskoj kraljici Teuti. Martinović uspijeva da zadivi i jednom jedinom pričom kao ona o vojsci ilirskog kralja Gentia u njegovoj knjizi o antičkim gradovima.“

Miraš Martinović, je po tome osoben i jeste jedan od najznačajnijih crnogorskih književnika. Po tom dramatičnom kruženju vremenom, začaran do dna enigmom nastajanja i nestajanja civilizacija, sposoban za sudbinski susret, u kome ponovo živi sve ono što je nekad živjelo. Najznačajniji dio Martinovićevog opusa, čini upravo mogućnost preseljavanja iz vremena sadašnjeg, brisanje barijere među vremenima, ulazak u bezvremeni prostor u kome mu se otvaraju guste zone istorijskog značenja, napisala je Sonja Tomović Šundić u eseju Pjesnici nemaju svoj dom, posvećenom Martinovićevom književnom stvaralaštvu.