Barski ljetopis – Najava programa za neđelju, 07. i poneđeljak, 08. avgust 2016. godine

 

Barski ljetopis - znak 152

 
 

Neđelja,  07.08.

 

21:00h

Galerija “Velimir A. Leković”

Izložba “VLADIMIROV  I  KOSARIN ŠTIT”

Izložba  povodom 1000 godina od pogubljenja Kneza Vladimira
akademske vajarke Maje Čakalović
autor postavke: mr Milun Lutovac

 

22:00h

Ljetnja pozornica Stari grad Bar
Festival “ Barski ljetopis” JP Kulturni centar Bar,
predstava “Sveti i prokleti”,
po legendi o Vladimiru i Kosari,
tekst i režija Obrad Nenezić;

igraju: Jovan Dabović, Branka Stanić, Dragiša Simović,  Filip Đuretić, Vukan Pejović, Mirko Nikolić i Vladimir Cerović.

Barski Kulturni centar povodom obilježavanja milenijuma od smrti kneza Vladimira i tematski inspirisan legendom o Vladimiru i Kosari, ovogodišnje izdanje „Ljetopisa“ obogatiće premijernim pozorišnim projektom „Sveti i prokleti“. U šekspirovski postavljenoj predstavi, čiji tekst i režiju potpisuje Obrad Nenezić, glavne uloge igraju: Jovan Dabović, Branka Stanić, Filip Đuretić, Vukan Pejović, Dragiša Simović, Miro Nikolić i Vladimir Cerović. Scenografiju potpisuje Darko Musić, kostime Anastazija Miranović, a za scenski govor je zadužena dr Dijana Marojević. Dizajn plakata je uradio Milovan Kadović. Premijera predstave je 7. avgusta, a njena prva repriza dva dana kasnije.

Riječ je o jednoj od najljepših priča o ljubavi i vjeri, inspirisanoj istorijskim događajima od prije hiljadu godina u Crnoj Gori.

 
 

Poneđeljak, 08.08.

 

21:00h

Dvorac kralja Nikole

Autorsko veče: Maksim Lutovac (Bar)

moderator: Milan Vujović (Bar)

 Maksim Lutovac – prof. književnosti, novinar, publicista i nacionalni šahovski majstor

Autor je dvojezične monografije „Bar grad feniks“, čiji je izdavač organizator Festivala. Kao dugogodišnji direktor barske Gimnazije „Niko Rolović“, priredio je dvije monografije u njenu čast. Bio je član redakcija listova i časopisa i prvi urednik „Barskih novina“; suosnivač i predsjednik Književnog kluba Bar, te urednik niza poetskih zbirki. Rukovodio je međunarodnim šahovskim turnirima i zaslužan je što je šah postao nastavni predmet u školama. Autor je nekoliko knjiga o šahu, a kapitalno djelo mu je „Šahovski vijenac“.  Živi u Baru. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja.

Moderator- Milan Vujović – novinar, voditelj i urednik u Radio Baru; književnik; autor nekoliko knjiga iz beletristike i koautor dvije stručne knjige; saradnik brojnih listova i časopisa

Uvodničar večeriMila Čordašević, selektor književnog programa ”Barskog ljetopisa”

 

22:00h

Dvorac kralja Nikole

Trio“AURA“ – Skoplje, Makedonija

Strasho Temkov je jedan od najuspješnijih makedonskih muzičara svoje generacije. On je odabrao muziku za svoj životni put, dok je još bio vrlo mlad. Započeo je svoje muzičko obrazovanje u rodnom mjestu Kavadarci, i od tada je počeo graditi svoju karijeru kao profesionalni muzičar.Dobitnik je mnogih nagrada na kakmičenjima  iz bivše Jugoslavije. Godine 1991. postao je glavna flauta u makedonskoj filharmoniji. Strasho Temkov je  profesor flaute na Fakultetu muzičkih umjetnosti u Skopju.

Ana Gaceva diplomirala je  Piano performanse kao najbolji student Muzičke akademije “ Ćirilo i Metodije” (Skopje) gdje je i magistrirala u klasi prof Stele Sleanske. Studije je nastavila u École Normale Supérieure de Musique Alfred Cortot u Parizu, pod mentorstvom svjetski poznatih profesora Ramzi Yassa i Chantal Debuchy Ana Gaceva radi kao stalni profesor klavira. Nastupala je sa mnogim svjetskim orkestima i filharmonijama u New Yorku, Parizu, Beču, Salzburgu, Minska, Kijeva, Dresden, Zagrebu, Ljubljani, Sofiji, Beogradu, Portorožu, Plovdivu, Hvaru itd.

Marijan Miloshevski muzičko obrazovanje započeo je u najmlađoj dobi, svirao  je prvo harmoniku do svoje 14. godine, a kasnije, u srednjoj školi na preporuku prof P. Trajkovskog  počeo je učiti fagot i od tada niže uspjehe. Studirao je Muzičku  Akademiju u Skopju kod prof. P.Trajkovski. Učestvovao je na brojnim  nastupima sa simfonijskim orkestrima, a 1999. godine je imao svoj prvi koncert u okviru Musica Viva. Postao je član nacionalne opere i baleta u Skopju. Trenutno je zaposlen na Makedonske opere i baleta kao prvi fagotista i profesor na Fakultetu za glazbu u Skoplju.

 

23:00h

Dvorac kralja Nikole

Film “Dobar dan tugo”

Režija: Otto Preminger

Glumci: Deborah Kerr, David Niven, Jean Seberg…