Berane – VIII Međunarodna likovna kolonijaU etno selu u Kaludri kod Berana, počela je sa radom VIII Međunarodna likovna kolonija, čiji je organizator Centar za kulturu Berane, a pokrovitelji Opština Berane i Ministarstvo kulture Crne Gore.

Kolonija je okupila 11 umjetnika,  7 slikara i 4 vajara.  Učesnici kolonije su: Luka Radojević, koji je ove godine od beranskog Centra za kulturu imenovan za umjetničkog direktora kolonije, Ajla Dizdarević  iz Srbije, Ana Šćekić i Marko Dragović iz Crne Gore, Nataša Petejčuk iz Makedonije, Kostin Brateanu iz Rumunije, Lena Kvičija iz Litvanije, Zang Song Tao, Song Ming Čeng iz Kine.

Učesnici kolonije su  i likovni urednik u beranskom Centru za kulturu Irvin Masličić i Liu Jang iz Kine, predsjednik Međunarodne organizacije skulptora ISSA, čiji je član od ove godine Centar za kulturu Berane. Gost međunarodne likovne kolonije je novinar i publicista Ranko Pavićević iz Budve, koji će 25.jula, u okviru Beranskog kulturnog ljeta, ljubiteljima pisane riječi, predstaviti knjigu „Razgovori- znakovi vremena“.

Umjetnička kolonija traje od 21 -28.jula 2019.godine.