Centar savremene umjetnosti Crne Gore – Izložba Aleksandre Nine KneževićU četvrtak, 27. decembra 2018. godine, sa početkom u 20 časova u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u galeriji „Centar“ biće otvorena izložba radova bosanskohercegovačke dizajnerke i ilustratorke naslovnica za knjige Aleksandre Nine Knežević pod nazivom „Book Covers“.

Radovi Nine Knežević se odlikuju čistom i savremenom idejom, jednostavno komuniciraju internacionalnim vizuelnim jezikom, a predstavljeni su kroz razigranu tipografiju i ilustraciju.

Aleksandra Nina Knežević (Sarajevo, 1973) je diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti na odsjeku za grafički dizajn. Za svoj rad primila je brojna međunarodna priznanja i nagrade, a radovi su objavljivani u mnogim časopisima specijalizovanim za umjetnost i dizajn (Communication Arts, Luezers Archive, Print, Typo, Fontmagazine…).

2010. godine uvrštena je među 200 najboljih svjetskih ilustratora (“Luerzer’s Archive: 200 Best Illustrators Worldwide 09-10). U razdoblju 2006-2010. bila je predsjednica Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera Bosne i Hercegovine (ULUPUBiH).
Radi kao freelance designer i kao dizajner i ilustrator naslovnica za knjige za mnoge izdavačke kuće širom Bosne i Hercegovine. Za svoj projekat Sarajevo Dingbats dobila je Godišnju nagradu Collegium Artisticum (Grand Prix) 2014. godine koju dodjeljuju sva tri strukovna udruženja u Bosni i Hercegovini. Trenutno je na magistarskim studijama na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu.

„… Nina Knežević je prije desetak godina, ako već ne i više, počela raditi naslovnice za Buybook, najznačajnijega bosanskohercegovačkog knjižnog izdavača. Ali umjesto da montira tuđa slova po kupljenim ili ukradenim fotografijama, ona je odlučila da sve radi sama. Vrlo često sama crta slova, ili izrađuje vlastite fontove, a naslovnu stranicu knjige dizajnira, kreira, slika otprilike onako kako se izrađuju slike. Svaki je element tu njezin. Ako, međutim, i nije njezin, upotrijebljen je kao oblik ili sadržaj kojim ona manipulira u svom radu, a ne kao gotov element u dizajnu. Ona se iznimno rijetko služi fotografijama – naslovnice su joj, uglavnom, zasnovane na spoju i odnosu ilustracije i slova, ili su u čistoj tipografskoj igri….“ zapisao je, između ostalog, književnik i novinar Miljenko Jergović o stvaralaštvu Nine Knežević.

Izložba u galeriji „Centar“ se može pogledati do 27. januara 2019.