Centar za kulturu Tivat – Ansambl KOLO


Nakon dugo vremena, crnogorska publika će u periodu od 16. do 28. decembra imati priliku da uživa u nastupima Ansambla KOLO iz Beograda, koji organizuje turneju pod nazivom “Iskoraci” po Crnoj Gori, tokom koje će predstaviti potpuno nov program.

Śutra, u petak 17.decembra  nastupaju u Tivtu, u Velikoj sali Centra za kulture sa početkom u 20 časova.

„Previše vremena je prošlo od kada je Ansambl KOLO gostovao u Crnoj Gori, došlo je vrijeme da nadoknadimo propušteno i zato smo pripremili poseban program koji predstavlja svojevrsno putovanje kroz zemlje regiona i koji ćemo izvesti u deset gradova.“ rekao je Vladimir Dekić, direktor Ansambla i dodao – „Crnogorska publika će imati priliku da vidi jednu novu koncepciju koncerata, sa novim dizajnom svjetla, zvuka i multimedijalnom pratnjom, koja stvara zaista jedan nesvakidašnji doživljaj.“

Članovi Ansambla, vrhunski umjetnici – igrači koji su ujedno i pjevači, kao i muzičari, su izuzetno raspoloženi zbog predstojećih nastupa i raduju se turneji po Crnoj Gori. Krsto Sijerković iz Herceg Novog, jedan od umjetnika, kaže da je ova turneja za njega pravo oduševljenje jer će se predstaviti svojoj publici.

Ansambl KOLO osnovala je Vlada Srbije 15. maja 1948. godine od kada Ansambl na visokom umjetničkom nivou čuva, njeguje i prezentuje tradicionalnu umjetnost kroz igru, pjesmu, muziku i običaje, dok u stvaranju umjetničkog repertoara učestvuju najeminentniji koreografi, kompozitori, kao i mnogobrojni stručni saradnici.

KOLO je ansambl sa izvanrednom reputacijom u zemlji i inostranstvu i nosilac je prestižnih domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja za vrhunski doprinos.

Kolo je igra u krug, lanac međusobno povezanih igrača.
Kolo je krug koji ide uokolo-naokolo.
Kolo je magijska radnja, zatvaranje kruga kao sredstvo zaštite od svega što bi zajednici moglo nanijeti zlo.
Kolo je najčešći i najrasprostranjeniji oblik igre kod našeg naroda.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


7 + 14 =