Cetinje – Otvaranje izlagačke sezone u Umjetničkom muzeju Narodnog muzeja Crne Gore

 

 

U srijedu, 12. aprila 2017. godine, počinje ovogodišnja izlagačka sezona Umjetničkog muzeja Crne Gore, otvaranjem tri izložbe:

U 19 časova biće otvorena izložba „Mali format – djela iz kolekcije Moše Todorovića“ u Crnogorskoj galeriji umjetnosti „Miodrag Dado Đurić“ (I sprat), a iste večeri u 20 časova biće otvorena izložba Brigite Antoni „Mekoća postojanja“ u galeriji „Atelje Dado“.

 

 

Izložba „Mali format – djela iz kolekcije Moše Todorovića“ obuhvata 100 radova raznovrsnih tematskih sadržaja i bogatih stilskih osobenosti koji su, prvenstveno vezani za klasičan izraz (crtež, slika, grafika). Može se posmatrati ne samo kao fragmentarna istorija etapa razvoja jugoslovenske umjetnosti XX vijeka, s posebnim naglaskom na drugu polovinu vijeka, već i kao zbir jedinstvenih individualnih storija. Umjetnički procesi mogu se sagledati kao čisti, ili meko izukrštani, kako kroz reprezentativne, prepoznatljive radove, tako i kroz one manje tipične za autorske opuse, čak neuobičajene, ali svakako uputne za razumijevanje načina razmišljanja i stvaralačkih faza kroz koje su autori prolazili. Tako se na izložbi mogu vidjeti, između ostalih i  djela Paje Jovanovića, Koste Miličevića, Zore Petrović, Moše Pijade, Krsta Hegedušića, Jovana Bijelića, Petra Lubarde, Miodraga Dada Đurića, Uroša Toškovića, Stojana Aralice, Peđe Milosavljevića, Jože Ciuhe, Ljube Popovića, Petra Mazeva, Vlade Veličkovića, Ivana Tabakovića, Voja Stanića, Mrđana Bajića, Draška Dragaša… Narodni muzej Crne Gore se odlučio za izložbu malih formata iz nekoliko razloga: mali format nije pretenciozan, ne obavezuje na vječnost, velike teme; privatan je i intiman poput dnevničke zabilješke, najčešće ne pretenduje na javnost; bliži je prvotnom impulsu umjetnika, pa je samim tim iskreniji, neposredniji. Mali format daje mogućnost da se u jednoj suspregnutoj formi, koja ima svoje zakonitosti i specifičnosti „kaže sve“, poput haiku poezije ili bonsaia, i to možda na koncentrisaniji način nego na velikom formatu.

 

 

U neobičnoj biografiji Moše Todorovića, istinskog posvećenika umjetnosti, možemo naći podatke da je diplomirani psiholog, galerista, kolekcionar, publicista, svjetski putnik, humanista, zadužbinar. Vlasnik je galerije „Radionica duše“ koje je priredila preko 120 izložbi. Poklonio je legat od 68 slika i crteža Uroša Toškovića galeriji „Velimir A. Leković“ gradu Baru. Njegovom zaslugom Knjaževac je dobio Modernu galeriju. Autor je likovnog projekta “Svetlost Teslinog dela” koju je vidjela i američka publika. Za dobročinstvo i humani rad 2016. godine predsjednik Srbije mu je dodijelio medalju. Priredio je i izdao multimedijalne monografije velikana jugoslovenskog slikarstva Save Šumanovića, Petra Lubarde, Olje Ivanjicki, Miće Popovića i UrošaToškovića.

Kustoskinje izložbe su Snežana Ivović i Ljiljana Karadžić.

Izložba će biti otvorena za posjetioce mjesec dana.

 

 

Na izložbi Brigite Antoni „Mekoća postojanja“ biće prikazani digitalni printovi na svjetlećim panelima. Efemerni, naizgled banalni i neupadljivi predmeti, autorkinim intervencijama na fotografijama i digitalnim transformacijama, zadobijaju poetizovanu i eteričnu auru.

U katalogu koji prati izložbu, istoričar umjetnosti Marko Stamenković, zapisao je, između ostalog: „Za razliku od hormonski prezasićene pojavnosti izvitoperenog čoveka iz susedstva kojom dominira samouvereni pogled na sopstvene, ‘nenadmašive i neporecive’ vrednosti, Antoni preusmerava pogled na njima banalne suprotnosti. Njene predstave vraćaju zapostavljeni dignitet predmetima koji, pošto su jednom fotografski dokumentovani, dobijaju nov ikonografski oreol integracijom fotografije sa kompjuterskom intervencijom autorke. Suptilnost i kontrolisanost tog gesta određuje konačni intenzitet apstrakcije: ona rezultira slikom kojom se predmet ali, takođe, i svest posmatrača o predmetnosti sveta sada reintegrišu.”

 

 

Biografija

Brigita Antoni je rođena 1987. godine u Baru. Diplomirala je grafički dizajn na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju 2010. godine, gdje je dobila i nagradu za slobodan crtež. Od 2013. je posvećena mediju digitalne umjetnosti, i koristi izražajna sredstva različitih disciplina kao sto su digitalna štampa i video. Izlagala je grupno i samostalno.

Kustoskinja izložbe je Ljiljana Karadžić.

 

 

***Pored navedenih izložbi, na III spratu Crnogorske galerije umjetnosti „Miodrag Dado Đurić“, publika će tokom većeg dijela ovodišnje izlagačke sezone biti u prilici da pogleda dio opusa Miodraga Dada Đurića iz fonda Umjetničkog muzeja. Ova postavka ima za cilj da pruži uvid u stvaralaštvo umjetnika od najranijih radova do onih nastalih neposredno pred njegovu smrt, da javnosti prezentuje djela (slike, crteže, grafike, kolaže) koja nisu često izlagana, a predstavljaju važan dio umjetnikove zaostavštine i upotpunjuju postavku radova izloženih u Umjetničkoj galeriji u Vladinom domu.

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


18 + 11 =