Crnogorski simfonijski orkestar – Posljednji koncert u devetoj sezoni

 

Muzicki centar Crne Gore

 
 

Poslednji koncert u devetoj sezoni, Crnogorski simfonijski orkestar će prirediti u petak 10. juna sa početkom u 20 časova na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta.

Maestro Grigorij Krasko, koji je i ove sezone brižljivo i nadahuto vodio orkestar kroz tumačenja najznačajnijih partitura u istoriji muzike, za posljednji koncert u Podgorici odabrao je dva remek-djela klasične muzike.

U prvom dijelu koncertne večeri orkestar će interpretirati jedno od najpoznatijih djela klasične literature za violončelo iz opusa njemačkog kompozitora Roberta Šumana – Koncert za violončelo i orkestar u a-molu, op. 125. Solističku dionicu će tumačiti prvi violončelista Crnogorskog simfonijskog orkestra Dmitrij Prokofjev, dobitnik specijalne nagrade televizijskog kanala „Kultura” na međunarodnom takmičenju P. I. Čajkovski (2002). U drugom dijelu koncertne večeri Crnogorski simfonijski orkestar će premijerno izvesti antologijsko djelo simfonijske muzike – Simfoniju broj 4 u e-molu, Johanesa Bramsa.

 

Crnogorski simfonijski orkestar 2014

 

Grigorij KraskoGrigorij Krasko je diplomirao na Konzervatorijumu Gnjesin u Moskvi. Laureat je prvih nagrada na nacionalnim takmičenjima violinista Sovjetskog Saveza. U orkestar slavnog Boljšog teatra primljen je 1974. godine, a nakon svega nekoliko sezona postao je njegov solista i koncertmajstor. Od 1990. bio je koncertmajstor Moskovske filharmonije i vođa kamernog orkestra Moskovski filharmoničari, sa kojima je širom svijeta nastupao kao dirigent i solista.

Godine 2008. postaje koncertmajstor Crnogorskog simfonijskog orkestra I vođa ansambla Crnogorski gudači, a od 2012. angažovan je kao dirigent Crnogorskog simfonijskog orkestra, sa kojim je izveo brojna djela svjetske muzičke baštine kao i djela domaćih autora 

 

Dmitrij Prokofjev (rođen u Moskvi) završio je osnovne i postdiplomske studije na Moskovskom konzervatorijumu.

Pobjednik je brojnih međunarodnih takmičenja i dobitnik specijalne nagrade televizijskog kanala „Kultura” na međunarodnom takmičenju P. I. Čajkovski (Rusija, 2002).

Od 2000. godine je solista državnog kamernog orkestra „Moskovski virtuozi” pod rukovodstvom V. Spivakova. Kao solista nastupao je u mnogim gradovima širom Evrope. Solo koncert koji je održao u maju 2003. godine u okviru međunarodnog festivala u Bergenu, norveška štampa je proglasila za najbolji koncert u sezoni.

Kao solista sarađivao je sa renomiranim orkestrima i dirigentima: I. Golovčinom, M. Gorenštejnom, V. Spivakovim, J. Bašmetom, Z. Milerom i G. Rinkjavičusom i dr..

Učesnik je brojnih međunarodnih muzičkih festivala.

Prvi CD Dmitrij Prokofjev je snimio u šesnaestoj godini s profesorom Moskovskog konzervatorijuma Aleksejem Nasedkinom, a 2004. CD sa pijanistom Aleksandrom Kobrinom.

Od 2008. godine predaje violončelo na Moskovskom državnom konzervatorijumu P.I. Čajkovski.

 

Dmitrij Prokofjev

 
 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


20 + 3 =