Dani evropske baštine 2016 – Izložba Kulturna baština Bara

 

Bar - Dvorac kralja Nikole

 

 

Svake godine u septembru mjesecu 50 država potpisnica Evropske konvencije o kulturi uključeno je u obilježavanje manifestacije Dani evropske baštine – zajedničke inicijative Savjeta Evrope i Evropske komisije. Cilj manifestacije, koju Crna Gora organizuje devetu godinu za redom je da se kroz nove, interaktivne metode, kulturna baština približi i učini dostupnom široj javnosti, ističući jedinstvo raznolikosti zajedničkog evropskog nasljeđa.

U skladu sa evropskom praksom, Crna Gora se 2016. godine pridružila međunarodnoj inicijativi obilježavanja manifestacije sa temom ,,Kulturna baština i lokalne zajednice’’.

U okviru manifestacije Dani evropske baštine u Zavičajnom muzeju Bar u utorak 27. septembra  2016.g. u 19 časova biće priređena izložba fotografija Vladislava Kasalice ,,Kulturna baština Bara”.

Izložbom će putem fotografija biti predstavljen sveobuhvatan pregled nepokretnih kulturnih dobara na području opštine Bar. Izložba je koncipirana tako da na jednom mjestu prezentuje nepokretna kulturna dobra barske opštine koja su zaštićena i registrovana ili posjeduju određena spomenička svojstva i vrijednosti po vrstama, počev od arheoloških spomenika, preko starih utvrđenih gradova i fortifikacija, sakralnih spomenika kulture, profanih spomenika, ruralnih cjelina, spomenika narodnog graditeljstva, spomenika industrijske arhitekture i memorijalnih spomenika. Na izložbi će biti predstavljeno preko 60 fotografija najznačajnijih spomenika kulture na području opštine Bar koji svojim bogatstvom oblika i raznovrsnošću dočaravaju kulturno istorijska zbivanja i umjetničku i graditeljsku  aktivnost na ovom prostoru i pružaju sliku o kulturno-istorijskoj prošlosti barskog kraja, gdje su se razni kulturni tokovi često prožimali i spajali.

Izložbu prati pregledna mapa opštine sa ucrtanim nepokretnim kulturnim dobrima.

Autor izložbe je istoričar umjetnosti Vladislav Kasalica, muzejski savjetnik.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


4 × 3 =