Delegacija Matice crnogorske položila vijence na spomenike Lovćenska vila i učesnicima Božićne pobune


Delegacija matice crnogorske u sastavu Dragan Radulović, predśednik; Ivan Ivanović, generalni sekretar i Luka Lagator, predśednik ogranka Cetinje, položili su danas vijence na spomenik „Lovćenska vila“ i na spomenik učesnicima Božićne pobune.

Spomenik „Lovćenska vila“ posvećen je crnogorskim junacima i patriotama, dobrovoljcima iz Amerike i Kanade, stradalim na brodu Brindizi u albanskom zalivu San Đovani di Medova, koji su se 1915. godine zaputili iz Amerike da pomognu u odbrani Crne Gore.

Božićni ustanak je dostigao vrhunac u Cetinju 7. januara 1919. godine, na pravoslavni Božić. Poslije neuspjele pobune određeni broj učesnika u pobuni je zatvoren poslije sudskog postupka, neki od pobunjenika prebjegli u inostranstvo, dok su se drugi sklonili u planine, nastavljajući sa gerilskim otporom sve do 1929.

Duh slobodarstva, državotvornosti i suverenosti vodio je dobrovoljce stradale nadomak albanske luke, na Badnji dan, isti duh koji se javio i na Badnji dan 1919, tačno prije sto godina, Božićnim ustankom, kada su se okupaciji i aneksiji Crne Gore suprotstavili crnogorski ustanici i komite. Iskra otpora upaljena Božićnim ustankom i komitskim pokretom rasplamsana je opštenarodnim ustankom 1941. i krunisana obnavljanjem pune suverenosti 2006. godine.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


four × one =