DEUS 2021. – Promocija bibliografije „Muzika u staroj crnogorskoj periodici (1871 – 1943)“ Senada GačevićaU okviru DEUS-a 2021.,  u petak, 24. decembra u 20 časova u DODEST-u (KIC “Budo Tomović”), biće  promovisana bibliografija “Muzika u staroj crnogorskoj periodici (1871 – 1943)”,  kompozitora, prof. Senada Gačevića.

Bibliografija “Muzika u staroj crnogorskoj periodici (1871 – 1943)” sadrži 2829 bibliografskih jedinica i obuhvata sve pomenute aspekte muzičkog života. Bibliografske jedinice podijeljene su u dvije grupe. Prvu grupu čine prilozi o crnogorskoj muzici, tj. muzičkim događajima u Crnoj Gori, koji se odnose na djelovanje muzičkih društava i ansambla, razna gostovanja, koncerte, proslave i jubileje, kompozicije crnogorskih autora i njihova izvođenja, kao i kompozicije stranaca posvećene Crnoj Gori ili istaknutim Crnogorcima. Drugi dio rukopisa naslovljen “Prilozi vezani za muzička dešavanja van Crne Gore (koncerti, kompozitori i drugi događaji)” tretira priloge vezane za muzičke događaje u Evropi i svijetu, kao i niz poznatih kompozitora iz okruženja – poput Stevana Mokranjca, Josifa Marinkovića, Ivana Zajca i drugih, čija su djela izvođena i u Crnoj Gori. Svi prilozi su popisani de visu, a neki naslovi stare crnogorske periodike dostupni su i u Digitalnoj biblioteci Crne Gore, gdje se mogu pretraživati naslovi najstarije crnogorske periodike: Grlica, Crnogorac, Crnogorka, Glas Crnogorca, Cetinjski vjesnik i Vjesnik. 

Taj rukopis će olakšati rad svim budućim istraživačima muzičke tradicije, razvoja muzike i muzičkog nasljeđa u Crnoj Gori.

Na promociji će govoriti prof. dr Dimitrije Golemović, prof. dr Senad Kazić, Tijana Jovović i autor.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


17 − 16 =