Drugi dan 27. izdanja Kotorskog festivala pozorišta za djecuDrugi dan 27. izdanja Kotorskog festivala pozorišta za djecu koji je dio ovogodišnjeg KotorArt festivala obilježilo je nekoliko programa.

U Kulturnom centru “Nikola Đurković” izvedena je predstava “Muzej plesa” u produkciji “STANICA” – Servisa za savremeni ples iz Srbije i to u tri termina. Predstava je okupila đecu uzrasta od 3 do 7 godina. “Muzej plesa” je umjetnički koncept Klimenta Poposkog, Elene Risteske i Viktorije Ilioske, a razvoj i adaptaciju uradili su Jovana Rakić, Marko Milić, Milica Pisić, Milena Todorović. U predstavi su igrali Jovana Rakić, Marko Milić, Milica Pisić i Milena Todorović.

“Muzej plesa” je participativna, interaktivna predstava koja je odigrana unutar prostorne instalacije inspirisane istorijom plesa i koreografije. Instalacija, koja predstavlja muzej u malom, sastoji se od različitih prostorija od kojih svaka nudi drugačiji pristup promišljanju o plesu. U svakoj prostoriji đeca se, na specifičan način, susrijeću sa plesom i koreografijom i imaju mogućnost da individualno ili u grupi stvaraju, posmatraju ili razgovaraju o plesu. Pored toga što je edukativnog karaktera, instalacija i izvođači komuniciraju sa publikom na drugačiji način nego u klasičnim dramskim ili plesnim predstavama, jer se đeci pruža mogućnost da uđu i istražuju prostore koje su kreirali umjetnici okupljeni na projektu Muzej plesa. Instalacija je nastala u sklopu regionalnog projekta za razvoj plesnog pozorišta za đecu i mlade Generator, realizovanog 2015. godine. 

Tokom istog dana, na Pjaci od kina je izvedena predstava “Petar Pan” Dječijeg dramskog studija “Zahumlje” iz Nikšića.

Dnevni program je obilježio okrugli sto “Putovanje Iva Vizina”, u saradnji sa Maticom crnogorskom (ogranak Kotor).

Danas će na Kotorskom festivalu pozorišta za djecu u 20h na sceni Kulturnog centra “Nikola Đurković” biti izvedena predstava “Bremenski muzikanti” Lutkarskog pozorišta Cizgi iz Turske, a u režiji Abdullaha Guna.

Pozata priča braće Grim u ovoj verziji dobija novo ruho i uz pomoć specijalne tehnike crnog svjetla. Ova lutkarska predstava pružiće đeci priliku da razmisle o konceptu slobode, kroz dogodovštine četiri životinje – magareta, psa, mačke i pijetla, koji moraju da napuste svoje domove. Magare, pas, mačka i pijetao pokazaće đeci kako se boriti za slobodan život. Originalna tehnika koja odlikuje ovu predstavu, kao i njene likove, pruža doživljaj kao da gledate crtani film koji se izvodi baš tu, pred vama.

Za večerašnji program na Ljetnjoj pozornici, zakazano je izvođenje predstave “Mali Pirat” Gradskog pozorišta Podgorica i Centra za kulturu Tivat po tekstu Ante Staničića, a u režiji Milana Karadžića. Predstava Mali pirat je omaž dobrim stripovima, avanturističkim scenama i lucidnim filmskim rediteljima, sa jedne strane, a sa druge, suočavanje sa našim malim mjestima, i žiteljima, ne baš dobronamjernim spram naših junaka, onih rijetkih, koji imaju hrabrosti da budu drugačiji, svoji. Ova priča daje vjetar u leđa svima koji nose u sebi to zrno hrabrosti.

Takođe, danas će na Pjaci od kina biti izvedena i predstava “Tre Sorelle” Kulturnog centra “Nikola Đurković”.

Pored ovih programa, počinje i muzički dio festivala, Festival gudača, pa će publika imati priliku da čuje “Pepeljugu” – Miona Topalović na violini i Davor Novak na klaviru.

Kompletan program sa satnicom može se naći na sajtu www.kotorskifestival.me.

Ovogodišnji, 27. po redu, Kotorski festival pozorišta za djecu obilježiće čak 24 igranja u okviru pozorišnog programa. Tokom 12 festivalskih dana u ovom dijelu programa biće izvedeno 16 predstava od kojih 12 premjernih i 4 revijalne.

Ovim se 27. izdanje Kotorskog festivala pozorišta za djecu, pod sloganom PUT NA MJESEC, predstavlja od 1. do 12. jula sa ukupno 109 programom. Okupljeni su umjetnici, izvođači i kreativci sa svih strana svijeta, čak 19 zemalja i to: Norveška, UK – Škotska, Španija, Njemačka, Holandija, Mađarska, Hrvatska, Turska, Srbija, Crna Gora, Izrael, Bosna i Hercegovina, Ukrajna, Luksemburg, Austrija, Rusija, Bugarska, Italija…

Dragi naši astronauti, zaljubljeni u pozorište i putovanja svemirom od igre i umjetnosti, dođite da i ovog ljeta uživamo na Kotorskom festivalu pozorišta za djecu i zajedno otplovimo na Mjesec!   Dobrodošli!