Edukativni projekat „Arheolab“ – Međunarodna ljetna arheološka škola za djecu


Otvaranje Međunarodne ljetne arheološke škole za djecu – „Arheolab“, će se ove godine održati od 20. jula do 20. avgusta 2021. godine u gradskom parku Budve, preko puta hotela „Majestic“. Edukativni projekat „Arheolab“ će se održavati svakog dana, osim subote i neđelje, u periodu od 10 do 13 časova. Školu će voditi Asja Zec, diplomirani arheolog iz Padove (Italija). Škola će tradicionalno biti održana u organizaciji JU Muzeji i galerje Budve, već osmu godinu zaredom. Održavanje škole će biti u skladu sa svim propisanim mjerama za sprečavanje širenja virusa Covid-19.

Na ovoj školi polaznici će imati priliku da na jednostavan i interesantan način direktno dođu u kontakt sa arheološkim istraživanjima. Učestvovaće u simulaciji arheološkog iskopavanja, tačnije u drvenom boksu ispunjenom slojevima zemlje pronalaziće predmete koji odgovaraju određenim vremenskim periodima, a sve to da bi stekli znanje i uvid u formiranje istorijskih naslaga kroz vrijeme koje arheolozi potom dešifruju. Jednostavno rečeno, cilj je da đeca steknu svijest da se ispod površine zemlje nalazi čitav jedan svijet koji samo čeka da bude otkriven, te da se arheološki nalazi ne pronalaze samo na arheološkim iskopavanjima u dalekim egzotičnim zemljama, već da se mogu pronaći i ispod puta kojim koračamo svaki dan. Škola je namijenjena đeci od 5 do 13 godina.

Biće organizovane pośete Muzeju grada Budve svakog poneđeljka, a tokom radionice je planirana i pośeta arheološkom lokalitetu u Risnu.

Partneri na realizaciji Međunarodne ljetnje arheološke škole „Arheolab“ je JU Morsko dobro i Komunalno preduzeće Budva.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


10 − 4 =