Festival internacionalnog alternativnog teatra – Press i program

 

Fiat fabrika

 

Festival internacionalnog alternativnog teatra – FIAT 2016 počeće 8. septembra izvođenjem predstave “Na dnu” u režiji Dejana Projkovskog, a završiće se 15. septembra dodijelom nagrada.

Pokrovitelji FIATa su Ministarstvo kulture i Glavni grad Podgorica, a realizuje se u produkciji civilnog sektora uz podršku sponzora i donatora.

Na prvoj konferenciji FIATa 2016 govorili su: Ana Vukotić, diretorica festivala, Slobodan Milatović, predsjednik Umjetničkog savjeta, Milena Đukić, PR festivala, Nela Savković Vukčević, sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog Grada i Dragica Milić, pomoćnica ministra kulture za kulturno-umjetničko stvaralaštvo.

Ana Vukotic - 2Ana Vukotić predstavila je programsku koncepciju festivala i najavila izvođenje 12 predstava u okviru glavnog takmičarskog programa. FIAT se ove godine organizuje pod sloganom FIAT FABRIKA i čak 5 predstava iz glavnog programa će se održati u hali fabrike “Radoje Dakić”. FIAT želi da pokrene diskusiju i navede na razmišljanje o svim starim napuštenim objektima ali i da pokrene inicijativu za osposobljavanje ovakvih prostora u umjetničke i kulturne svrhe a po uzoru na slične, već postojeće projekte u Evropi. Vukotić je najavila priču o institucionalizaciji Festivala internacionalnog alternativnog teatra te izjavila da se stoga sa puno dobre energije i nade otvara FIAT 2016. Okrugli sto “FIAT, perspektiva” održaće se 9. septembra u prostorijama Fondacije Petrović Njegoš na kome će razgovarati predstavnici Ministarstva kulture, Glavnog grada Podgorica i festivala FIAT o budućnosti festivala i mogućnostima osnivanja institucije koja će omogućiti realizovanje programa tokom čitave godine. Ana Vukotić je istakla da je osnivanje ovakve institucije od izuzetne važnosti za Glavni grad i građane i građanke Podgorice.

Slobodan Milatovic - 2Slobodan Milatović je istakao da su ovogodišnji učesnici festivala: Andraš Urban, Dejan Projkovski, Boris Bakal, Petar Pejaković i Teatar Sfumato iz Bugarske zapravo pozorišni stvaraoci koji su tokom prethodne 31 godine obilježili FJAT i FIAT i osvajali najznačajnije nagrade na festivalu. Milatović je najavio premijeru predstave “Danzen” u režiji Damjana Pejanovića, 14. septembra u hali fabrike Radoje Dakić u koprodukciji Festivala internacionalnog alternativnog teatra FIAT i Crnogorskog narodnog pozorišta uz podršku Ministarstva kulture i izrazio svoje zadovoljstvo što baš predstava jednog izuzetno mladog reditelja, studenta režije zatvara glavni program.

Nela Savkovic Vukcevic 2
Nela Savković Vukčević je u ime Glavnog Grada Podgorice istakla da je činjenica da FIAT kao festival alternativne scene i urbane kulture traje preko trideset godina dokaz da podgorička publika već duži niz godina ima potrebu da preispita zvanične forme umjetnosti. Izjavila je da svima nama kao građanima imponuje što FIAT i dalje postoji i pored određenih prekida. Obzirom da je ugovor i dalje u izradi, opširniji razgovor o prelasku u fazu institucionalizovanja FIATa, na inicijativu NU FIAT i Ministarstva kulture u saradnji sa Glavnim gradom najavila je za Okrugli sto.

Ispred Ministarstva kulture novinarima se obratila Dragica Milić. Gospođa Milić je objasnila da u Crnoj Gori Dragica Milicpostoje četiri festivala koji imaju status festivala od posebnog značaja za kulturu Crne Gore: Filmski festival u Herceg Novom, Kotor Art, Međunarodni TV festival u Baru i Ratkovićeve večeri poezije u Bijelom Polju. Ona je naglasila da u skladu sa prioritetima razvoja kulture, Ministarstvo smatra da još jednom određenom broju festivala treba dodijeliti takav status. Po prioritetima razvoja FIAT je u projekciji Ministarstva već duži vremenski period imao istaknuto mjesto zbog stečene prepoznatljivosti, afirmacije nezavisne kulturne scene kao i zbog podsticanja interkulturnog dijalog.

Ulaz na sve programe je slobodan. Glavni pozorišni program će se održavati u hali fabrike “Radoje Dakić”, KIC “Budo Tomović i u prostoru galerije Kuslevova kuća. Prateći programi će se održavati u dvorištu Kuslevove kuće. Partneri festivala su Crnogorsko narodno pozorište, KIC “Budo Tomović”, Radoje Dakić AD Podgorica, Fondacija “Petrović Njegoš” i JU Muzeji i galerije Podgorice.

 

KLIKNITE NA NASLOVNU STRANU DA 
OTVORITE KOMPLETAN PROGRAM

Program - prva strana

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


fifteen + 13 =