„To malo zemlje i to malo mora…“

 

MAJA PERFILJEVA

Izložba slika na svili
„To malo zemlje i to malo mora…“

 

U prisustvu brojnih zvanica i gostiju, prijatelja i poznanika, zaljubljenika Majine poezije, u Crnogorskom domu, galerija „Montenegrina“ otvorena je 22. 3. 2012. TREĆA samostalna izložba slika na svili Maje Perfiljeve. Mada poznatija kao autorica tekstova niza pjesama u izvođenju nekad popularne grupe INDEXI („Balada“, „Sanjam“, „Da sam ja netko“) i one već antologijske „Bokeljska noć“, Maja se u galeriji „Montenegrina“ predstavila s dvadesetak radova na svili koji oduševljavaju kao i njene pjesme, u stilu „Jedna lađa ide svijetom“. Posjetioci izložbe su mogli vidjeti i par kreacija Maje Perfiljeve u odjeći od svile.

 

 

U ime organizatora izložbe Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ Zagreb, prisutne je pozdravio i na kraju izložbu otvorio predsjednik Društva Dušan Mišković.

 

 

O izloženim slikama i autorici govorila je prof. Grozdana Markar, urednica na radio Martinu:

„Kao i Majine pjesme, tako su i njene slike izraz nježnosti osjećaja prema zavičajnim pejzažima, moru, jedrenjaku Jadran, barkama i malim otočićima, naročito Boke Kotorske… Ponekad slika i cvijeće. To su akvareli na svili, danas prilično rijetka tehnika slikanja.

Perfiljeva oslikava voljene teme nekako sa strepnjom–duboko dišući i kao da joj ponestaje dah. Kao pjesnikinja i kao slikarica i sama kaže da se uvijek osjeća kao početnik. Profesor, akademski slikar, Mario Tomas je zapisao– ‘da taj osjećaj slikari uglavnom izgube, kao da ih preuzme rutina, dok se kod Maje osjeća čistoća, treperenje i bajkovitost, što daje čar njezinu stvaralaštvu’.

Sve to se odnosi i na odjeću koju Maja kreira od svile.“

 

 

Umjesto uobičajenih riječi kojima se autori obraćaju na otvaranju izložbe, Maja je prisutnima kao izraz svoje zahvalnosti „poklonila“, govoreći uz pratnju gitare, tri svoje pjesme „Moja zemlja“ (čiji stihovi su i u naslov izložbe) „Balada“ i „Da sam ja netko“.

 

 

Među zvanicama na otvaranju izložbe su bili i otpravnik poslova Ambasade Crne Gore u RH Branislav Karadžić sa suprugom i izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba Slavko Kojić.