30. Barski ljetopis otvoren uz spektakularni program

 

 

 

Više stotina ljudi u gradskom defileu
na otvaranju Barskog ljetopisa

 

Bar, 16. maj 2017. godine

 

–  Barski ljetopis, jedna od ključnih kulturno-umjetničkih manifestacija  barskog ljeta i crnogorskog primorja, koja je ove godine u znaku jubileja i novog koncepta, u petak, 16. juna zvanično je otvoren ispred Dvorca kalja Nikole, u Baru i trajaće sve do 20. avgusta.

Svečano otvaranje Festivala počelo je velikim gradskim defileom koji se, na čelu sa predsjednikom barske opštine, gospodinom Zoranom Srzentićem i organizatorima Festivala kretao od Tri kule u Ulici Vladimira Rolovića do Dvorca, na čijem je platou otvaranje nastavljeno prigodnim programom. Defile kroz grad bio je osmišljen kao velika povorka u koju su bili pozvani svi građani i gosti Bara, kako bi se poslala jasna poruka o tome da kultura i umjetnost pripadaju svima.

 

 

Tako je više stotina ljudi, u duhu fešte i zajedništva, večeras prošlo Barom, zaustavljajući se na mjestima na kojima su brojni učesnici izvodili svoje tačke, pridružujući se potom povorci: balerine iz škole “Princeza Ksenija”, mažoretke plesnog kluba „Habanera“, muzički sastav “Luča”, folklorni ansambli KUD “Sv. Jovan Vladimir”, potom „Rumija“ i „Jedinstvo“, glumci DES “Scena”, Hor “Zima” i muška klapa KUD „Jedinstvo“.

 

 

 

Povorka se zatim zaustavila ispred Dvorca kralja Nikole gdje je, sada u duhu Večernje scene Festivala, program nastavljen. Tu je publika mogla da čuje zajednički nastup hora „Zima“ (dirigent Varvara Bojkova) i orkestra Muzičke akademije sa Cetinja (koncert majstor Miran Begić). Oni su prvo svojim pojedinačnim izvedbama, a potom zajedničkom interpretacijom kompozicije Oda radosti, krunisali početak dvomjesečne ode umjetnosti i kulturi u okviru 30. jubilarnog Barskog ljetopisa. Otvaranje  je režirao mladi crnogorski reditelj Zoran Rakočević.

 

 

 

Tom prilikom, brojim prisutnim obratio se i predsjednik Opštine Bar, gospodin Zoran Srzentić, koji je istakao važnost Ljetopisa i kvalitet jubilarnog izdanja.

„Kako to prilika nalaže, a naš Bar zaslužuje, odlučili smo da jubilarna edicija Barskog ljetopisa postavi temelje dugoročne održivosti i kulturnu manifestaciju po kojoj se prepoznaje naš kraj učinimo vrijednom pažnje u širem državnom i regionalnom kontekstu. Kvalitet nikad nije slučajnost, već rezultat promišljenog i posvećenog rada i napora. Radujem se i ponosan sam što zajedno sa vama mogu da primijetim brojne novine, moderne sadržaje i izrazito visok umjetnički dojam koji isijava iz svake pore jubilarnog Barskog ljetopisa, spremnog za nova desetljeća uspjeha“.

Nakon govora, predsjednik Srzentić  proglasio je Festival i zvanično otvorenim.

 

 

Jubilarno izdanje Ljetopisa organizatorima su čestitali predsjednik Crne Gore, Filip Vujanović,  premijer  crnogorske Vlade, Duško Marković, potom potpredsjednik Skupštine Crne Gore, Branimir Gvozdenović, kao i ministar kulture, Janko Ljumović.

“Dok obilježavate važan jubilej, 30. Barski ljetopis, prilika je da pozdravim napore koji su učinili da ovaj Festival postane svojevrstan kulturni brend ne samo Bara, već i naše države. Uvjeren sam da će i ovogodišnji kulturno-umjetnički program dati dalji doprinos promociji ideje koju baštinite – da umjetnost i kultura pripadaju i trebaju svima. Na tom zadatku, koji je u funkciji javnog interesa i unaprjeđenja ukupne crnogorske kulturno-umjetničke scene, u Vladi Crne Gore imaćete odgovornog partnera”, navodi se u čestitki premijera Markovića.

Cjelokupan program Festivala, u organizaciji Kulturnog centra Bar, realizuje se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore, Opštine Bar i Turističke organizacije Bar. Za jubilarno izdanje zakazano je preko 120 programa Večernje scene i Pratećeg programa.

 

FRAGMENTARNI VIDEO ZAPIS OTVARANJA
30. BARSKOG LJETOPISA

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


five + nineteen =