6. Internacionalni sajam knjiga – Nova regionalna književnost


Na 6. Internacionalnom sajmu knjiga u Podgorici održana je tribina na temu nove regionalne književnosti. Razgovor su vodili Jelena Knežević i Stefan Bošković sa Vladimirom Arsenićem i Mašom Kolanović, putem online uključenja.

Govoreći o regionalnoj književnosti, učesnici su se osvrnuli na značaj povezivanja izdavačkih kuća, a tim povodom Bošković je izrazio nezadovoljstvo zbog nedovoljne saradnje regionalnih izdavačkih kuća, te naveo da smatra da do stvaranja zajedničkog tržišta neće ubrzo doći. Bošković je naveo i da, kada govorimo o regionalnoj književnosti, moramo imati u vidu i da je to jedna scena pisaca. Stefan Bošković osvrnuo se i na značaj umjetničkih i književnih rezidencija, ističući takva iskustva kao jedna od veoma bitnih za zrelost pisca. O nagradama govorila je Maša Kolenović, navodeći da one čine i autora i knjigu vidljivijom.

Učesnici su razgovarali i na temu savremenu klasifikaciju ili grupe pisaca regionalne književnosti, naročito na mlade autore i tzv. novu snagu književnosti. Vladimir Arsenić osvrnuo se na ženske autore u regionalnoj književnosti i istakao zadovoljstvo činjenicom da dolazi njihovo vrijeme, te da je sve više spisateljica zastupljeno u regionalnim književnostima.  Kolenović je naglasila i da regionalnu književnost karakteriše i činjenica sličnih ili istih tema kojima se regionalni autori bave, ali da ih razlikuje i način na koji se obrađuje jedna ili više sličnih i istih tema. Bogatstvo različitih uglova, u spoznajnom smislu, smatra Kolenović, važno je i za umrežavanja i klasifikaciju regionalne književnosti.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


20 − nineteen =