6. Internacionalni sajam knjiga – Predstavljanje stvaralaštva autorke Maje Herman Sekulić


Pośetioci četvrtog dana 6. Internacionalnog sajma knjiga imali su priliku da slušaju o stvaralaštvu autorke Maje Herman Sekulić. Na promociji su govorile Aleksandra Nikčević-Batrićević i Lidija Kaluđerović, koje su za poseban broj časopisa “Ars” kreirale vodič kroz književni svijet Maje Herman Sekulić. Sa gošćama je razgovarala Dragana Tripković.

Lidija Kaluđerović se prva obratila publici i izrazila je zadovoljstvo zbog saradnje sa Aleksandrom Nikčević-Batrićević. Podśetila je da je o autorki bilo riječi i na 4. Sajmu. Maja Herman Sekulić je pjesnikinja, esejista, romanopisac, teoretičarka književnosti i autorka koja se ostvarila u različitim žanrovima. Kaluđerović je pomenula pojedine nominacije i nagrade koje je Maja Herman Sekulić osvojila, što potvrđuje vrijednost njezinog rada. Impresivan podatak je činjenica da je autorka jedina savremena pjesnikinja koja je u 2019. godini osvojila deset prestižnih internacionalnih nagrada. Pored rada Maje Herman Sekulić koji je u prevodima obišao svijet, sama autorka živela je na tri kontinenta. Kaluđerović je objasnila da je bibliografsku građu ređala hronološki i podijelila u tri osnovna poglavlja: književni j prevodilački rad, zatim literatura o autorki, dok treće poglavlje obuhvata elektronske izvore. Za sakupljanje bibliografsku jedinica od velike koristi bio  je  fond Nacionalne biblioteke “Đurđe Crnojević”. Posebno se osvrnula na značaj priloga, svrstanih u grupu intervjua koje je Maja Herman Sekulić vodila sa velikanima svjetske literature.

Prvo pitanje koje je Tripković postavila drugoj gošći, Aleksandra Nikčević-Batrićević odnosilo  se na dužinu rada na ovom projektu. Nikčević-Batrićević je takođe istakla zadovoljstvo zbog dvogodišnje saradnje sa svojom saradnicom, Lidijom Kaluđerović. Zahvalila se Sajmu na omogućavanju ove promocije. Nikčević-Batrićević je takođe govorila o autorki, koja najviše voli za sebe da kaže da je pjesnikinja uprkos stvaranju u okvirima različitih žanrova. Maja Herman Sekulić je započela književni rad upravo kao pjesnikinja. Nikčević-Batrićević je izdvojila stihove koji su posjetiocima približili rad Maje Herman Sekulić. Mogla se čuti pjesma autobiografskog karaktera, “Porodična zbirka” i stihovi koji pokazuju da je autorka inspirisan ne samo Beograd om nego i Njujorkom. Promociju je zaključila Tripković, podsjećajući posetioce da mogu dobiti besplatan primjerak časopisa “Ars”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


three × 5 =