6. Internacionalni sajam knjiga – Promocija knjige ,,Ksenija Cicvarić-Život i pjesme” autora Milorada Miranovića


Danas je na šestom Internacionalnom sajmu knjiga u Podgorici sa početkom u 17 h promovisana knjiga Milorada Mića Miranovića ,,Ksenija Cicvarić – Život i pjesme”. Program je vodio Dragan Mitov Đurović a na promociji su govorili Senad Gačević, Radomir Prelević, Šukrija Žuti Serhatlić i autor.

          Senad Gačević naveo je da riječima ne može opisati tehniku pjevanja Ksenije Cicvarić i njene vokalne sposobnosti. Ona je, po njegovim riječima, predstavnik ujedno gradske kulture pjevanja, kulture orijentalnog miljea te ukupnosti crnogorske kulture.

          Autor knjige, Milorad Mićo Miranović, izlaganje je počeo citirajući Božidara Ivanovića:
,,Svi mi pjevamo, ali samo je Ksenija veliki pjevač i veliki umjetnik“.

Skrenuo je pažnju na to da Crna Gora mora da nađe način da valorizuje ono što Ksenija Cicvarić jeste, da se više pažnje posveti njenom liku i djelu i da se zajednički  nađe način i smisli nešto što će njeno ime obilježiti za sva vremena. Na kraju se zahvalio mnogima koji su mu pomogli u izdavanju ove knjige i promocije iste na šestom Internacionalnom sajmu knjiga u Podgorici. Među njima su se našla porodica Cicvarić, Kaća Bracović, Mirko Bracović, Sanja Vojinović i Rajko Radonjić. Bez ovih imena, ali i mnogih drugih koje nije danas pobrojao i zbog toga im uputio izvinjenje, izdavanje i promocija ove knjige ne bi bila moguća, jer se po njegovim riječima radi o izuzetno složenom projektu.

          ,,Dame i gospodo, dragi prijatelji, tvorevine ljudskoga duha nemaju prostorno-vremensku dimenziju, tako da se mogu naći svuda i u svim vremenima. Zahvaljujući toj osobini duhovnih tvorevina dato nam je da jednako kao i naši prethodnici uživamo u Solomonovoj Pjesmi nad pjesmama, Danteovoj Božanstvenoj komediji, Šekspirovom Hamletu, Njegoševom Gorskom Vijencu, Betovenovoj Devetoj simfoniji i svim drugim biserima ljudskoga stvaralaštva koje predstavlja kulturnu baštinu cijelog čovječanstva. U toj sveopštoj kulturnoj baštini dostojno mjesto zauzima i stvaralaštvo istaknute umjetnice Ksenije Cicvarić. Naročito zato što je vjekovima stvaranu muzičku tradiciju, prvenstveno Podgorice i Crne Gore, interpretirala i sačuvala od zaborava na jedinstven i neponovljiv način“, kazao je Radomir Prelević.
          U svom obraćanju, Šukrija Žuti Serhatlić, poznati podgorički pjevač, harmonikaš i kompozitor, zahvalio se autoru na knjizi kojom je ostavio u amanet generacijama da vide ko je sve živio i ko je sve obilježio jedan period života u Podgorici. Kako je naveo, imao je veliku čast što je Kseniju Cicvarić poznavao i sa njom sarađivao jer je u pitanju velika podgorička dama.

          ,,Toliko je u svim pjesmama nosila bol koji je osjećala čitavog života za svojom Podgoricom u koju je uvijek došla, nastupala sa nama i nikada nije tražila honorar za svoj nastup“, saopštio je Serhatlić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


5 × five =