6. Internacionalni sajam knjiga – Promocija knjige “Vraneška legenda” Veska Konjevića


Treći dan 6. Internacionalnog sajma knjiga obilježila je promocija knjige Veska Konjevića “Vraneška legenda”, koja se bavi predanjem o Pavi i Ahmetu. U pitanju je priča o dvoje ljudi, koji nijesu dozvolili da im različiti identiteti budu prepreka. Pava se udala za Ahmeta i zadržala je svoju vjeru, a značaj predanja prepoznat je ne samo u regionu, nego i šire. Predanje, koje nas uči kako da poštujemo različitosti, danas ima status nematerijalnog kulturnog dobra.

Publici se prvo obratila Nela Savković Vukčević, iskazavši zadovoljstvo zbog prisustvovanja na Sajmu. Istakla je da je Sajam, koji se održava šesti put, postao dio tradicije. Za autora knjige kaze da je svojevrsni čuvar legende o Pavi i Ahmetu, a argument koji potvrđuje taj stav upravo je “Vraneška legenda”. Nela Savković Vukcević podśetila je prisutne na značaj ovakvih promocija, jer one šire vidike i iz užih oblasti kao sto je književnost.

Na promociji su se mogli čuti i stihovi Zuvdije Hodžića koji se takođe bavio ovim predanjem. Priča o Pavi i Ahmetu bila je inspiracija mnogim umjetnicima, u čijim djelima je mjesto našla ljubav dvoje ljudi različitih vjera.

Asocijacija na ime autora upravo je ovo predanje, istakao je Premović. “Vraneška legenda” doživjela je treće dvojezično izdanje na crnogorskom i engeskom jeziku. Prvo je objavljeno 2010. godine i Premović zapaža da je predanje u međuvremenu doživjelo afirmaciju. Pomenuo je da je u toku procedura da predanje bude pod zaštitom UNESCO-a.

U tom smislu, “Vraneška legenda” predstavlja poseban doprinos ne samo književnosti već i kulturi. Autor je sakupio osamnaest varijanti predanja. On ih u knjizi hronološki prikazuje i analizira, a treće izdanje dopunjeno je novim i detaljnijim tumačenjima. Premović navodi da je Konjević “pokazao zrelost i potpunu metodološku spremnost”. Autor knjige je objasnio inspiraciju koja ga je zainteresovala za bavljenje pričom o Pavi i Ahmetu. Predanje i autor dijele iste svjetonazore i vrijednosti. Konjević je kazao da je ovo predanje aktuelno i danas, jer pored motiva ljubavi dokazuje de se mogu prevazići sukobi između dvije vjere i da je prisutno “savladavanje civilizacijskih prepreka”.

Konjević je predstavio i posebnu gosću koja je potomak Pave i Ahmeta. Promociju knjige autor je zaključio izjavom da smo svi pozvani na preispitivanje vrijednosti i na afirmisanje onog što je pozitivno iz prošlosti.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


16 − one =