7. internacionalni sajam knjiga Podgorica 2021. – Program za subotu, 09. oktobar


Razgovori i predstavljanje stvaralaštva istaknutih autora iz Crne Gore i inostranstva biće organizovani i u subotu, 9.oktobra u okviru 7. internacionalnog sajma knjiga Podgorica 2021.

Četvrti dan sajma počeće u 12 sati promocijom literature za razvoj đece “Lina istraživačica” (Lina die Entdeckerin) o kojoj će govoriti Flo Štafelmajer, Svetlana Kalezić-Radonjić i Marija Adžić.

Segment posvećen đečijoj literaturi biće nastavljen od 13 sati promocijom časopisa za đecu i mlade Narodne biblioteke Radosav Ljumović “Latica”. Učesnici promocije uz autore radova su Barbara Simović i Miloš Milačić.

Kroz razgovor sa Jelenom Knežević posjetioci će od 16 sati saznati nešto više o romanu “Bijela soba” (Das weiße Zimmer) Srđana Kneževića koji dolazi iz Beča.

U okviru sajma biće organizovano od 17 sati i predstavljanje zbirke priča “Bolji mi” poznate sarajevske novinarke i spisateljice Lamije Begagić sa kojom će razgovarati Valentina Knežević.

Posjetioci sajma od 18 sati upoznaće se i sa monografijom Bobana Batrićevića “U kandžama jevrejske aždaje: antisemitska propaganda u CG u Drugom svjetskom ratu”. Uz autora, o knjizi će govoriti Milivoj Bešlin, Andrej Nikolaidis i Irena Delja.

Književne promocije upotpuniće i predstavljanje romana poznatog srpskog književnika Srđana Srdića “Ljubavna pesma”. Razgovor sa autorom o romanu koji je bio u najužem izboru za Ninovu nagradu od 19 sati vodiće Barbara Delać.

Razgovor na temu “Književnost i politika: cijena angažmana?” i predstavljanje novih izdanja prof.dr Igora Štiksa planiran je za 20 sati, a program će sa piscem i univerzitetskim profesorom moderirati Nela Gligorović.


Srđan Knežević rođen je 1980. u Novom Sadu, završio studije književnosti i slavistike u Novom Sadu i Beču. Objavljivao je u različitim časopisima i zbirkama kratke proze u Srbiji, Njemačkoj i Austriji. Bavi se odnosom književnosti i drugih medija. Njegov prvi roman ” Das Weisse Zimmer ” ( Bijela soba ) Achse Verlag, u prevodu Maše Dabić, objavljen je 2019. u Beču. Trenutno se prevodi i njegov drugi roman na njemački jezik.

Lamija Begagić (Zenica, 1980.) diplomirala je južnoslavenske književnosti na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Autorica je dvije zbirke kratkih priča: “Godišnjica mature” (Sarajevo/Beograd, 2005.) i “Jednosmjerno” (Beograd, 2010.), te priručnika “Furam feminizam” namijenjenog djevojčicama u osnovnim školama, u koautorstvu s Marinom Veličković (Sarajevo, 2016.). Urednica je i pokretačica magazina za predškolce i prvačiće “Kolibrić”, te članica redakcije magazina za pravednije obrazovanje “Školegijum”. Aktivno piše i za nekoliko časopisa i portala u regiji: Urban Magazin, Vox Feminae, lgbti.ba… “Godišnjica mature” prevedena je na slovenački jezik. Za svoj književni rad dobila je nekolicinu priznanja i nagrada, među kojima i nagradu Fondacije “Farah Tahirbegović”. Živi i piše na relaciji Sarajevo–Bratislava. “U zoni” joj je prvi roman. Zbirka priča ‘’Bolji mi’’ objavljena u izdanju Buybooka i Fabrike knjiga.

Boban Batrićević rođen je na Cetinju 1988. godine, đe je završio osnovnu školu i Gimnaziju. Diplomirao i magistrirao na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, studijski program Istorija. Godine 2017. odbranio je doktorsku tezu “Recepcija, reinterpretiranje i korišćenje Njegoševa lika i djela u propagandi i političkom diskursu vlasti u Crnoj Gori ‎1851-2013. godine”. Autor je preko dvadeset naučnih radova, objavljenih u stručnim publikacijama. Učesnik je više međunarodnih naučnih skupova. Mjesečni je kolumnista portala Antena M u rubrici Istorija. Polje interesovanja: teorija i filozofija istorije, metodologija naučnih istraživanja, kulturna istorija, istorija ideja, književna istoriografija. Objavio je kapitalnu studiju “Bog našeg nacionalizma” u izdanju Nove Pobjede i Fakulteta za crnogorski jezik i književnost.

Srđan Srdić rođen je u Kikindi 1977. godine. Diplomirao na katedri za opštu književnost i teoriju književnosti Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Na istom fakultetu je odbranio doktorsku tezu Odnos fikcije i stvarnosti u prozi Džonatana Svifta. Zaposlen je u Gimnaziji Dušan Vasiljev u Kikindi i na mjestu koordinatora istoimenog sjevernobanatskog Centra za talente. Volonterski uređuje dio književnog programa za potrebe Narodne biblioteke Jovan Popović iz Kikinde, pri kojoj je oformio Radionicu kreativnog čitanja. Glavni je urednik međunarodnog festivala kratke priče Kikinda Short. S Vladimirom Arsenićem vodi Radionicu kreativnog pisanja u Beogradu. Radio je u redakcijama više književnih časopisa, a posljednjih nekoliko godina aktivno se bavi uredničkim poslom, specifično regionalnom i anglosaksonskom prozom. Srdić nikada nije bio član nekog književnog društva, ali je član većeg broja biblioteka. Objavio romane: Mrtvo polje, Satori, Srebrna magla pada i Ljubavna pesma; zbirke priča: Espirando, Sagorevanja; knjigu eseja: Zapisi iz čitanja.

Igor Štiks je doktorirao 2009. godine na pariškom Institutu političkih studija (Sciences Po) i Nortvestern univerzitetu (SAD). Predavao je na univerzitetima u Edinburgu, Gracu, Ljubljani i Sarajevu u oblastima političkih nauka, kulturnih i umjetničkih studija, ljudskih prava i demokratije kao i studija Jugoistočne Evrope. Objavio je monografiju Nations and Citizens in Yugoslavia and the Post-Yugoslav States: One Hundred Years of Citizenship (Bloomsbury, 2015) koju je pod naslovom “Državljanin, građanin, stranac, neprijatelj: jedna povijest Jugoslavije i postjugoslavenskih država” objavila Fraktura 2016. Sa Srećkom Horvatom objavio je knjigu Pravo na pobunu (Fraktura, 2010) i uredio zbornik Dobro došli u pustinju postsocijalizma (englesko izdanje Verso, 2015; Fraktura, 2015). Sa Jo Shaw uredio je zbornike Citizenship after Yugoslavia (Routledge, 2012) i Citizenship Rights (Ashgate, 2013). Autor je dva nagrađivana romana, Dvorac u Romagni (2000) i Elijahova stolica (2006) koja su do danas prevedena na 15 jezika, kao i romana Rezalište (2017). U Jugoslovenskom dramskom pozorištu predstava Elijahova stolica, u režiji Borisa Liješevića, osvojila je Grand Prix BITEF-a 2011. Njegova prva drama Brašno u venama (2016) je dobila nekoliko regionalnih nagrada za najbolji tekst, dok je njegov komad Zrenjanin premijerno izveden u Narodnom pozorištu u Zrenjaninu 2017. Za svoj književni, intelektualni i javni rad dobio je francusko odlikovanje Chevalier des Arts et des Lettres.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


five × five =