70 godina Folklornog ansambla KIC-a “Budo Tomović”

 

 

 

            Svečani koncert u čast jubileja  – 70 godina uspješnog rada Folklornog ansambla KIC-a “Budo Tomović” biće održan u četvrtak, 20.aprila 2017 godine, u Velikoj  sali KIC-a, sa početkom u 20 sati.

            Cjelovečernji koncert folklornog društva sa najdužom tradicijom u Glavnom gradu, biće upriličen pod sloganom “Riznica narodne tradicije za budućnost!”.  

            U svečanom programu koji će okupiti oko 120 učesnika, kroz igre i pjesme, na autentičan i nadaleko prepoznatljiv način provešćemo publiku kroz bogato folklorno i kulturno nasljeđe Podgorice i Crne Gore, a u pratnji Narodnog orkestra KIC-a “Budo Tomović” pod vođstvom Šukrije Žutog Serhatlića.

           Gosti koncerta biće pjevači koji su u svijet estrade krenuli sa scena nekadašnjeg Doma omladine – Branka Šćepanović i Zoran Kalezić, kao i  Žuti Serhatlić i  talentovana 11-godišnjakinja Đina Mićović. Pripremili smo i jedno specijalno KIC-programsko iznenađenje.

           Jubilarni koncert besjedom će otvoriti Snežana Burzan, direktorica KIC-a “Budo Tomović”. Voditelji programa biće glumci Žana Gardašević i Jovan Dabović, a scenario potpisuje književnik Zuvdija Hodžić.

           U okviru proslave jubileja, biće dodijeljene i zahvalnice zaslužnima za izuzetan doprinos u radu i razvoju Folkornog ansambla KIC-a, u srijedu, 19. aprila u Folklornoj sali KIC-a sa početkom u 19 i 30h.

 

 

           Podsjetimo, Folklorni ansambl “Budo Tomović” iz Podgorice, osnovan je davne 1946. godine. Sedam decenija igrom i pjesmom, širom Evrope i svijeta, s velikim uspjehom predstavlja Podgoricu i Crnu Goru, otkrivajući bogatstvo, raznovrsnost i ljepotu folklora. Igrajući umjetnički nadahnuto i iskreno, naši folkloraši bili su rado viđeni gosti u gradovima: Francuske, Italije, Češke, Slovačke, Poljske, Njemačke, Rusije, Jermenije, Rumunije, Alžira, Bugarske, Grčke, Albanije, Holandije, Španije, SAD-a, Tunisa, Turske, Kipra, Norveške, Švedske, Ujedninjenih Arapskih Emirata,  kao i svih država bivše Jugoslavije. Od mnogobrojnih nagrada i priznanja ističemo: Zlatnu artemidu u Efesu (Turska), Srebrnu medalju u Dižonu (Francuska), Nagrada za najautentičniji folklorni ansambl na balkanskom festivalu u Ohridu (Makedonija), Gran prix za muziku, nošnju i igru u Edirne (Turska), Nagrada za autentičnost i spektakularnost programa u Galati (Rumunija) itd. Ansambl je član UFA CG (Udruženja folklornih ansambala Crne Gore). Umjetnički direktor i koreograf Folklornog ansambla KIC-a “Budo Tomović” je  Hasan Cano Đečević, a šef Narodnog orkestra je Šukrija Žuti Serhatlić.

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


three + 8 =