A tempo – Program za utorak, 19. april 2016.godine

 

PLAKAT ATEMPO2016

 
 

Na sedmoj festivalskoj večeri u okviru XV Međunarodnog muzičkog festivala A tempo, u utorak, 19. aprila biće priređeni promocija i koncert u čast proslave desetogodišnjice obnavljanja crnogorske nezavisnosti.

Promocija novih izdanja Muzičkog centra Crne Gore, crnogorskih autorki: Ane Perunović-Ražnatović Pozni gudački kvarteti Ludviga van Betovena, Jelene Jovanović-Nikolić Filmska muzika Borislava Tamindžića i Vanje Vukčević Ogledi o muzičkoj harmoniji, održaće se u 19 časova u Press Sali Crnogorskog narodnog pozorišta. Na promociji će govoriti prof. dr Sonja Marinković i prof. dr Vesna Mikić.

Nakon promocije, u 20 časova na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta će premijerno nastupiti Quartetto Montenegro. Kvartet čine članovi Crnogorskog simfonijskog orkestra: koncertmajstor Marko Radonić, vođa drugih violina Katarina Pavlović, prvi violista Uroš Lapčević i violončelista Dmitrij Prokofjev. Na repertoaru će biti odabrani stavovi iz gudačkih kvarteta kompozitora: Franca Šuberta, Franca Jozefa Hajdna, Filipa Glasa, Aleksandra Borodina, Dmitrija Šostakoviča, kao i kompozicija Tanatos crnogorske kompozitorke Nine Perović, posvećena Quartettu Montenegro.

 

Kvartet Montenegro

 

Quartetto Montenegro čine članovi Crnogorskog simfonijskog orkestra: koncertmajstor Marko Radonić, vođa drugih violina Katarina Pavlović, prvi violista Uroš Lapčević i prvi violončelista Dmitrij Prokofjev. Marko Radonić je osnovne i magistarske studije završio u Beču na Univerzitetu za muziku i lijepe umjetnosti. Koncertmajstor je orkestra Junge Philharmonie Wien i gudačkog orkestra Sinfonietta dell´Arte. Poslednjih sedam godina je vođa Bečkog gudačkog kvarteta Alliance. Katarina Pavlović završila je Fakultet muzičke umjetnosti u Beogradu i magistrirala na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu. Stalni je član Gudača sv. Đorđa, koncertmajstor Simfonijskog orkestra jugoistočne Evrope i vođa drugih violina u Orkestru bez granica. Uros Lapčević je završio studije na Muzičkoj Akademiji na Cetinju. Svirao je u orkestru Stanislav Binički, orkestru RTS-a. Nastupa kao vođa viola u okviru Operosa festivala klasične muzike i opere. Dmitrij Prokofjev je osnovne i postdiplomske studije završio na Konzervatorijumu Čajkovski u Moskvi. Od 2000. godine je solista državnog kamernog orkestra Moskovski virtuozi. Od 2008. godine predaje violončelo na Moskovskom državnom konzervatorijumu P. I. Čajkovski.