Albanski pjesnik Dritero Agoli dobitnik nagrade “TEUTA”

 

 

Regionalno udruženje pisaca „Teuta“, osnovano od strane književnika sa Kosova, Albanije i Crne Gore, organizuje 27. i 28. avgusta drugu manifestaciju „Muzat e Alpeve 2014“.

Prvi dan manifestacije počeće u Rugovi kod Peći okruglim stolom sa temom: “Prekogranična saradnja KosovoAlbanijaCrna Gora evropske integracije oblasti književnosti”, nastaviće sa promocijom knjige poznatog bošnjačkog autora Safeta HadrovićaŽrtve” i završiće pjesničkom večeri učesnika manifestacije.  Drugog dana, 28. avgusta 2014, grupa pisaca će otputovati u Crnu Goru, gdje će u risanskom hotelu “Teuta” biti odražana promocija knjige Ibrahima Kadriu-a “Populliështë fajtor” (Narod je kriv), prevedena na crnogorski jezik, a nakon toga biće održano pjesničko veče.

U Risnu, drevnom gradu ilirske kraljice Teute, Udruženje će dodjeljiti nagradu “TEUTA” za životno djelo poznatom albanskom piscu Dritëro Agolliju, sa motivacijom “da je on jedan od najvećih pisaca koji je postao sinonim održivih vrijednosti u stvaralačkim oblastima i amblem jednog vremena, i najistaknutija ličnost albanske književnosti“. Nagradu Agolliju će uručiti poznati crnogorski pisac, akademik Jevrem Brković, dobitnik nagrade „Teuta“ za prošlu godinu.

Održavanje ovogodišnje manifestacije “Muzate Alpeve 2014” omogućilo je Ministarstvo kulture, omladine i sporta Kosova, Ministarstvo za evropske integracije Kosova, Opština Peć i Opština Kotor. Naredne, 2015. godine, “Muzate Alpeve” održaće se u Albaniji, gdje će nagrada za životno djelo biti uručena jednom eminentnom piscu sa Kosova.