Andrijana Popović – “Mi smo nosioci promena u Modi ličnim načinom predstavljanja”

Nakon nekoliko tekstova Slavice Milošević koji su se odnosili na književnost i likovnu umjetnost, objavljujemo intervju sa gosp. Andrijanom Popović, istraživačem fenomena Mode kao forme Umjetnosti i konsultant  psihologije u Modi. Zahvaljujemo se gosp. Milošević što je omogućila preuzimanje intervjua sa njenog sajta www.slavicamilosevic.com.

Objavljivanje sadržaja na našem portalu ima potpuno neprofitni karakter i služe isključivo u edukativne svrhe. Zabranjeno je preuzimanje sadržaja sa našeg portala i njegovo dalje reprodukovanje u drugim medijima bez odobrenja autora.

Autor fotografije: lighpainter GIULIO SPAGONE

Andrijana Popović je istraživač fenomena Mode kao forme Umjetnosti i konsultant  psihologije u Modi  kao i  Mental coach Talentima i profesionalnim  realnostima koje se bave krativnim stvaranjem. Diplomirani Psiholog sa master radom na Filozofskom fakultetu u Beogradu specijalistički studiji “Ličnost i Moda“,  koji se odnose  na istraživanje modnih lidera kroz teorije o modi, značenje tela pokrivenog odećom, vizuelna komunikacija, estetska empatija, znak i simbol kao pozitivna  razlika u kreativnosti. Pre nego što je postala istraživač fenomena Mode, radila je kao vizuelni producent, Pr, TalentHuntere i Creative Advisor. U funkciji  direktora CANALE MODA  u Milanu i kao TalentHunter-a, prve platforma za mlade dizajnere Who’s Next –  pret-a-porter Pariza, dosledno podržava vizuelne komunikacijske programe kako bi primenila  psihološke osnove u kontekstu Mode. 2016-te godine osmišljava projekat FASHION INTELLIGENCE (Inteligencija u Modi ), knjiga-projekat u akciju podržan od strane Fondacije Gianfranco Ferre’  iz Milana, kao INOVATIVNA TEHNIKA U EDUKACIJI: Andrijana Popović  je realizovala i sarađivala na brojnim međunarodnim istraživačkim projektima za promovisanje modnog sistema u svijetu kulture i umjetnosti. Njen istraživački rad sada se fokusira na podsticanje i razvoj, formaciju i edukaciju  kulture u Modi.

Etika, estetika, inovacija i ekosostenibilnost je kontekst Kreativnog sistema kroz primjenu psihološke nauke koje koristi kao stečeno iskustvo u domenu obrazovanja. Andrijana je prekretnica i oštro oko koje treba pratiti u interpretaciji i saznanju o Umetnosti  na psihološkoj  osnovi  dokaza u oblasti Mode i Dizajna Bottom of Form.

Biografija je preuzeta od Mr. Andrijane Popović Psihologa, istraživača fenomena Mode

 1.Vi ste modni psiholog, šta to tačno znači odnosno koji je opis Vašeg posla?

 Da li bi ste nam mogli reći nešto više o Vama tj. o putu kako ste stigli da radite u Bariju u svijetu mode?

 Pozdrav  čitaocima!


Autor fotografije: GIULIO SPAGONE

Verovatno vaše pitanje “modni psiholog” je danas samo “zvuk” zajedničkog značenja dve reči  koje su realno svima nama veoma bliske i svakodnevno prisutne.

Moda, za mene  je način na koji se postavljamo  prema svetu, izvor života i simbol različitosti u masi jednakosti, kako je opisuje  Simmel, univerzalni jezik emocija, početak kraja i kraj početka, inteligencija koja nas oblači.

Kao radoznao psiholog, zaposednut  njenom magijom vec blizu 30 god. joj se posvećujem, uvek sa istim entuzijazmom  i traganjem za  novim saznanjima i iskustvenim  istraživanjima. Naravno inovacija u istraživanju svakako otvara nove horizonte i odluke tako da je moja aktuelna vokacija posvećenost  deljenju iskustva  sa mladima iz različitih kultura.

Autor fotografije: Leonardo Salvini

 Snaga fenomena Mode je u njenoj viralnoj formi  svakodnevne  banalnosti  koja je u stanju da kontamnira brzo i daleko i transformiše koletkivno ponašanje u pokret, ideologiju, stil, trend. Njena snaga pokreće talase  pojavnosti u kojima se ogledaju kultura, forme umetnosti, politika i buduća kretivnost jedne zemlje. Apsurdnost  je upravo njena snaga kojom brani svoje razloge postojanja, antagonizam ličnosti između sakrivanja, stidljivosti i pokazivanja pojavne dominantnosti koja pobeđuje.

Potreba oblačenja je naša zajednička potreba, ono sto nas čini različitima je način njenog zadovoljavanja i svest o njoj tj. poštovanje sopstvenog tela koje pokrivamo.

U  posmatranju tog odnosa važnost imaju  tri elementa, fokusa:  

MODA – STVARAOC – PUBLIKA

 Moda,  kao značenje u kolektivnoj svesti  ima za potrebu građenje identiteta kulturnog i ličnog. Od njene  “jako poznate pojave” treba biti obazriv jer ona je uvek nova i sa njom naša potreba da se predstavimo na  NOVI NAČIN – BITI MODERAN NA LIČNI NAČIN.

FashionDreamLand, svet Mode uglavnom svi  doživljavamo kao čar koja maskira vidljivo, manifestno estetski zavodljivo u ljudski slepo i poslušno. Kako ostati ličan na moderan način je studijski proces traganja o identitetu kao ekvilibrijumu u promenama savremenog društva koje menjaju našu pojavnost ali ne deformišu naš identitet.

 Funkcija Mode koja je fokus mog interesovanja je dijalektika odnosa između:

1.DELA – kao procesa stvaranja od intuicije do projekta.

2.UMETNIKA– kao ličnosti stvaraoca sa originalnim, autentičnim i iskrenim potrebama u stvaranju i ekspresiji svoje unutrašnje vizije.

3.PUBLIKE – kao posmatrača u traženju spoznaje da je lepota u njihovim očima.

Moja emocija u otkrivanju odnosa između Psihologije i Mode verovatno je bila sakrivena oduvek, moja sreća je da sam je otkrila veoma rano.

Tri grada su igrala vrlo bitnu ulogu u Andrijaninom životu:

Mesto rođenja verovatno je jako uticalo na moju dimenziju estetskog doživljavanja kao i edukacija u porodici koja je dala vrednost u mom obrazovanju.

Tri grada su važne etape mog životnog putovanja: Kotor grad u kome sam rođena i kome se uvek vraćam, Beograd grad u kome sam sazrela i zavolela život i Milano grad koji je mojim vizijama dao formu, koji me je formirao profesionalno.

Danas živim u Bariju sa porodicom i osećaj da me samo more deli sa Crnom Gorom sada je za mene spokoj.

Alhemija života za mene je uvek bio izazov eksperimentisanja sa iskustvom  i  naš odnos prema svetu  je u spoznaji da smo Mi nosioci  promena u Modi  ličnim  načinom  predstavljanja i da se Modnost ogleda  formulom etike u estetskoj formi,  koliko smo toga svesni i način kako to koristimo.

  2. Porijeklom ste iz Crne Gore, kako je raditi s Italijanima po pitanju mode?

Put za Milano, “pupak Mode kako sam ga ja zamišljala listajući stranice mog diplomskog rada “Ličnost i Moda” u Beogradu, neke 1990. god, za mene je bila vizija. Možda danas upravo taj osećaj mi daje snagu da vidim iza i budem pozitivna i da iskreno gledam verujući u snagu i lepotu stvaranja.

Milano, grad Mode  iza mene je ostavio 12 god. sećanja koja ne blede, iskustvo koje ostavlja trag i formira zauvek, ili kako me drugi vide “deformiše”. Taj period Milana je i danas istorija koja se “priziva” sećanje koje obnavlja.

Kad pričam o Modi u Milanu, moja prva pomisao je Ferre’ i ono što sam naučila zahvaljujući njegovoj ljubavi prema Modi. Ipak želja da sećanje ostavi trag i drugima je projekat Fashion Intelligence knjiga koju sam zajedno sa dragim Autorkama realizovala i koja opisuje Ferreove bele košulje kao simbol univerzalnog jezika u Modi.

Autor fotografije: Amalia di Lanno

3.Trenutno, u kom se smijeru kreće visoka moda i kao modni psiholog kako bi ste to okarakterisali?

 Moje interosavanje je uvek bio fenomen Mode kao vid neverbalne komunikacija i zahvaljujuci iskustvu radnom u svetu Mode koji je moja “posebnost u gledanju i tumačenju”. Vidim da Danas Moda KOMUNICIRA i OGLEDA  ono što je AKUTNA POTREBA SAVREMENOG DRUSTVA: STRAH OD NEUSPEHA.

 Negativna strana STRAHA je neadekvatno reagovanje i to je upravo “scena” i trenutna situacija kreativnosti i vizije u Modi. Moda postaje sve više fenomen koji je van tela i sećanja i gubi svoj identitet postaje SAMO KONEKTOVANJE GRUPNE MEMORIJE EMOCIJA TRENUTKA KOJA POSTOJI SAMO KAO KOLEKTIVNA.

Upravo knjiga Fashion Intelligence  izdata  2016, nastaje kao pitanje koje sam postavila autorkama, važnim internacionalnim imenima iz sveta Mode, vizulene  komunikacije, psihologije, sociologije o sagledavanju novih ljudskih sposobnosti u odnosu na Modu koja se bazira na emotivnoj inteligenciji i estetskoj empatiji. Možete nas pratiti na fb stranici.

Izdanje Edizioni dal Sud 2016. Bari

Jedna od ilustracija knjige “Fashion Intelligence” umjetnice Sanje Raonić

4.U planu imate da otvorite KUBO space u Bariju, da li nam možete reći nešto više o tome?

 Evolucija  Projekta Fashion Intelligence kao knjiga u akciji predstavlja umrežavanje talenata iz različitih kultura.  Kubo postaje  naš prostor realnosti koji omogućava da budemo u mreži, vizuelnim dodirom i stvaranjem koje nema granice.

Kubov  slogan je: “ TOUCH YOUR VISION”  format edukacije  percepcije koja je moguća osećanjem empatije u estetici.

5. Predavač ste na Univerzitetu Udg u Podgorici smijer Moda & design, kako se snalazite na mjestu predavača?

Presretna sam i moje iskustvo kao predavača će početi u martu, na Univerzitetu Udg smer Moda & Design, predavaću Psihologiju umetnosti,  tako da to ostaje emocija i iskustvo o kome možemo razgovarati sledećom prilikom.

6. Koja je to nit koja Vas je privukla da uđete u svijet mode i dizajna?

Ja modu osećam i samim tim stvaraoci u modi su za mene izvor i ekspresija različitosti. Naravno, moj stil je nešto drugo.

7. Da li mislite da su Italijani voljni za saradnju s našim talentima iz Crne Gore odnosno onima koji su prije svega svoji uz naravno želju da uče što više o svijetu mode? Odnosno da li postoji neka adresa na koju mogu da se obrate?

Odgovor je više nego misao, iskustvo  koje je pozitivno i konstruktivno. Upravo misijom razmene i dijalogom kultura o modnom identitetu između Crne Gore i Italije smo imali značajna vredna iskustva, stimulacije u tradicijama izrade, forme  i predstavili workshopovima, panelima, flash mobom i instalacijama, umetnike, stiliste, designere iz obe kulturne relanosti. Gostovanjem u Fondaciji Gianfranco Ferre’Muzej u Polignianu, pozorište u Lecce, Tehnopolis u Nikšiću, kao i Dvorac kralja Nikole u Baru.

Flajer za event TEHNOPOLIS u saradnji sa Jelenom Đukanović

8.Da li ima nešto što Vas nisam pitala pritom bi htjeli istaći?

Toplo se zahvaljujem u ime Mode i svih NAS KOJI ZAJEDNIČKIM VIZIJAMA GRADIMO  DELIMO I KOMUNICIRAMO. Ja sam podelila sa Vama moje iskustvo koje je bilo moguće  zahvaljujući DIVNIM LJUDIMA KOJE OSEĆAM I KOJI DELE ZAJEDNIČKU VIZIJU, KOJI VOLE SVOJ SVET STVARANJA.

Fotografija – “IDENTITY”; autor: Giulio Spagone

Hvala Vam na izdvojenom vremenu i saradnji za ovaj intervju, takođe Vam zahvaljujem na detaljnim informacijama i fotografijama. Bila mi je izuzetna čast što ste s nama podijelili opus vašeg posla, što ste nam objasnili tanane niti, čari mode i šta zapravo znači imati svoj stil kao i koliko je bitna vizija istog.