Arheološka istraživanja na lokalitetu Žabljak Crnojevića

 

 

 

Na lokalitetu Žabljak Crnojevića u toku su arheološka istraživanja, a tim povodom lokalitet su obišli i dali izjave: direktorica narodnog muzeja, Anastazija Miranović; rukovoditeljka arheološkog muzeja, Mitra Cerović i Goran Radović, profesor na arhitektonskom fakultetu.

Direktorica narodnog muzeja, dr Anastazija Miranović prilikom pośete Žabljaku Crnojevića, istakla je da se na ovom lokalitetu nalaze Arheološki muzej Narodnog muzeja Crne Gore zajedno sa Centrom za konzervaciju i arheologiju Crne Gore. Dvije značajne institucije ispituju našu prošlost, kako bi bolje cijenili ovo što smo danas.

Već su vidljivi neki materijalni tragovi koji govore o našoj prošlosti. Žabljak Crnojevića je veoma važan punkt za istraživanje bogate crnogorske prošlosti. Dinastija Crnojevića i period njenog vladanja nedovoljno je istražen. Ovo je jedan od puteva da se podrobnije posvetimo tom periodu naše prošlosti. Puno znamo o dinastiji Petrovića, a veoma malo o prethodnim dinastijama. Ovo istraživanje je dragocjeno jer će nam njegovi rezultati dati potpuniju sliku o dinastiji Crnojevića, kazala je između ostalog Anastazija Miranović.  

Rukovoditeljka arheološkog muzeja mr Mitra Cerović je kazala da ovaj projekat spada u jedan veliki projekat „Putevi kontinuiteta“, koji Narodni muzej Crne Gore realizuje od 2012. godine.

Trenutno se radi u objektu donedavne škole. Ovo su sondažna istraživanja koja prethode sistematskim istraživanjima. Istorijski izvori govore da je ovo bio utvrđeni grad i prijestono mjesto Ivana Crnojevića. U istorijskim izvorima se pominje da je ovo mjesto postajalo i u ranijem periodu, a za to očekujemo potvrdu upravo na osnovu arheoloških istraživanja. Ovo je jedan od najvažnijih lokaliteta za Crnu Goru, ovo je nacionalna istorija i ovo je priča o crnogorskoj arheologiji u pravom smislu, naglasila je Mitra Cerović.

Prof. dr Goran Radović je istakao da je za njega, kao arhitektu, veoma važno što je u istraživačkom timu, da otkriva nove slojeve u graditeljstvu, nove slojeve istorije, naše kulture, civilizacije.

Istražujemo slojeve, utvrđujemo objekte koji se pojavljuju. Otkrili smo i jedan kapitel koji je u dekorativnom smislu pravi crnojevićki. Iz istorijskih izvora imamo podataka koji su sve objekti postajali na ovom lokalitetu, međutim prije tih objekata pojavljuju se još neki kulturni slojevi čiju starost treba utvrditi. Zna se da je Žabljak postajao i funkcionisao još od desetog vijeka, pa treba istražiti sve te kulturne slojeve. Žabljak je veoma značajan dio naše istorije i treba ovom lokalitetu posvetiti posebnu pažnju, kazao je Goran Radović.