ATAK – “Književnost i transformacije” – Gost Andrej Nikolaidis

 

Atak

Pisac i kolumnista Andrej Nikolaidis prvi je gost-predavač tromjesečnog kursa “Književnost i transformacije” u organizaciji Alternativne teatarske aktivne kompanije (ATAK). Nikolaidis će pred polaznicima i publikom govoriti u petak 11. septembra, u Američkom uglu, u 19 sati. Razgovor sa Nikolaidisom moderira književnik Vasko Raičević.

Gostovanje Andreja Nikolaidisa je prvo u nizu planiranih u okviru programa predavanja, tribina i razgovora, kojima se želi kroz direktnu komunikaciju sa autorima, analizirati stvaralački postupak kroz nekoliko književnih tema i žanrova.

Andrej NikolaidisAndrej Nikolaidis je jedan od najvažnijih savremenih evropskih autora danas. Rođen je u Sarajevu 1974. Najvažnije knjige: romani „Sin”, „Dolazak” (koji sa „Devet” čine trilogiju „Djeca”), „Mimesis”, „Odlaganje”, „Parezija” i esejistička knjiga „Homo Sucker: poetika Apokalipse”. Dobio je Evropsku nagradu za književnost i crnogorsku državnu nagradu „Miroslavljevo Jevanđelje”. Objavljuje članke u The Guardianu, Al Jazeeri, Mladini… Njegova proza uvrštena je u antologiju „Best European Fiction 2012”. Esej „The Silence of Lamb-eaters” objavljen je u zborniku  „Welcome to the Desert of Post-Socialism” u izdanju Verso Books. Njegovi romani objavljeni su u 16 izdanja na raznim evropskim jezicima, između ostalih engleskom, njemačkom, italijanskom, turskom… Živi u Ulcinju.

Razgovor sa Andrejem Nikolaidisom je otvoren za publiku.

Alternativna teatarska aktivna kompanija organizuje program “Književnost i transformacije” u partnerstvu sa Fondom za aktuvno građanstvo – fAKT, u okviru projekta “De facto strong” finansiran posredstvom Delegacije Evropske Unije u Crnoj Gori kroz program IPA Civil Society Facility.