Atelje DADO – Izložba Boruta Peterlina

 

Atelje Dado Cetinje

 
 

IZLOŽBA

– Great Depression –
Borut Peterlin

 
 

Organizator: Narodni muzej Crne Gore
Mjesto održavanja: Narodni muzej Crne Gore – Galerija Atelje DADO, Dvorski trg, Cetinje
Kustoskinja: Mirjana Dabović-Pejović

Otvaranje izložbe: četvrtak, 22. oktobar u 19:00 časova

Prezentacija projekta: petak, 23. oktobar u 11:00 časova

Trajanje izložbe: 22. oktobar – 13. novembar 2015.

U četvrtak, 22. 10. 2015. u 19h u Ateljeu DADO biće otvorena izložba slovenačkog umjetnika, fotografa Boruta Peterlina pod nazivom Great Depression. Dan nakon otvaranja izložbe, u petak, 23. 10. u 11h u Ateljeu DADO biće održana prezentacija radova Boruta Peterlina prilikom koje će biti demonstriran postupak mokri kolodijum na staklu, fotografska tehnika iz 1851. godine.

 

Umjetnikov stejtment

Borut Peterlin - Fotograffija - 1Serija fotografija pod nazivom “Velika depresija” bilježi stvari koje su radnici ostavili za sobom nakon što su njihove kompanije bankrotirale. Nakon što je posljednji radnik posljednje smjene ugasio svjetla.
Snimci su napravljeni starim harmonika foto-aparatom, tehnikom mokre kolodijumske ploče. Ova starinska tehnika u skladu je sa temom “velike depresije”, stvarajući emocionalnu distancu od događaja na samim fotografijama. Cilj je da se napravi niz slika koje će izgledati staro poput nekog dokumenta vezanog za neki događaj iz daleke prošlosti.
Želim da posmatrač osjeti da su ovakvi događaji prepušteni dijelu istorije koji ne može da se ponovi jer je društvo naučilo lekciju.
Uprkos starinskom fotografskom procesu, ne pokušavam da zamaskiram savremenu temu. Starost procesa u kombinaciji sa temom naglašava tenziju između naslova i estetike naspram dokumentarne prirode savremenih događaja.

 

O UMJETNIKU
Fotografi nisu neuspjeli slikari. Pogledajte Boruta Peterlina (rođenog 1974. godine) – neuspjelog hokejaša, neuspjelog Mai Tai borca, neuspjelog šahistu i, spektakularno, neuspjelog maratonca. Nakon svih svojih neslavnih neuspjeha u sportu, on je odlučio da se okrene umjetnosti, ili, preciznije, fotografiji, najlakšoj umjetnosti na svijetu. To je ono gdje japanski inženjeri odrađuju tešak posao, dok “umjetnici” rade ono što je lako, fotografišu. Peterlin je ostvario izvjestan uspjeh i danas ljudi čekaju u redu da im on napravi fotografije. Neki od njih odreknu se velike svote novca u tu svrhu.

 

BIOGRAFIJA
Peterlin je diplomirao na Praškoj akademiji FAMU, gdje je stekao bečelor diplomu iz fotografije (1994-98). Postdiplomske studije završio je u Londonskoj školi štamparstva (2002-03). Godine 2000. dobio je stipendiju u Benetonovom istraživačkom centru za komunikacije “Fabrica” i počeo da radi sa Olivijerom Toskanijem.
2001. osnovao je Fotopab festival dokumentarne fotografije i sedam godina vršio funkciju umjetničkog direktora.
Saradnju sa nedjeljnikom “Mladina” otpočeo je 2003. i u periodu od 2006. do 2011. bio urednik fotografije ovog cijenjenog časopisa.
Kao fotoreporter, nastavio je redovnu saradnju sa nedjeljnikom do 2013.godine. U ovom trenutku, međutim, Peterlinova pažnja usmjerena je na “starinsku avangardu”, odnosno fotografske tehnike 19. stoljeća, sa posebnim akcentom na tehniku mokre kolodijske ploče.

Borut Peterlin - Fotograffija - 2Peterlin je izlagao umjetničke radove širom svijeta, na mjestima kao što su:
Galerija “Konica-Minolta”, Tokio, Japan / K2 galerija – Izmir, Turska / Martin-Gropius-Bau,
Berlin, Njemačka / Galerija “Host”, London, UK / Kaunas Photo Festival,
Litvanija / Muzej “Doland”, Šangaj, Kina / Photo Fringe Festival,
Krakov, Poljska / Muzej savremene umjetnosti, Ljubljana, Slovenija.

 

OBRAZOVANJE
2015. – Međunarodni muzej fotografije i filma “Džordž Istman”, Radionica o retuširanju negativa na staklu, Ročester, SAD
2013. – Međunarodni muzej fotografije i filma “Džordž Istman”, Radionica o karbonskoj fotografiji, Ročester, SAD
2013. – Radionica sa Klavdijem Slubanom o uređivanju knjiga, Novo mesto, Slovenija
2002. – 2003. Londonska škola štamparstva, Londonski institut,
svršene postdiplomske studije iz fotografije, London, UK
2000. – 2001. FABRICA – Istraživački centar za komunikacije, čiji su osnivači Olivijero Toskani i Lućano Beneton
1994. – 1998. FAMU – Akademija izvođačkih umjetnosti, filma i televizije
Bečelor diploma iz likovnih umjetnosti, Prag, Češka republika

 

Borut Peterlin - Fotograffija - 3