Autorsko veče Stefana Boškovića u PetrovcuProgram Književne komune u Petrovcu u organizaciji Narodne biblioteke Budve nastavlja u petak, 19.jula 2019. godine, od 21 čas gostovanjem crnogorskog pisca Stefana Boškovića iz Podgorice. Sa autorom će razgovarati književnik Đorđe Gregović – urednik cjelukupnog programa Književne komune koji se tokom jula i avgusta realizuje u Petrovcu, na platou ispred SD Crvena komuna.

Stefan Bošković je pisac provokativnog izraza i žestoke imaginacije. Ali je i pisac koji lako prepoznaje distorziju vremena u kome živi, neskriveno pozicionira svoje uzore pred drugima i posvećen je svojoj vještini pisanja. Istovremeno, zahvalan je sagovornik o književnosti i drugim medijima u kojima ima uspjeha – filmu i pozorištu.  Rođen 15. 2. 1983. godine u Titogradu. Godine 2010. diplomirao je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju.

Roman ŠAMARANJE je objavio 2014, a zbirku priča TRANSPARENTNE ŽIVOTINJE 2017 godine. Za priču „Fashion and friends“ dobitnik je II nagrade na Festivalu europske kratke priče 2016 godine, a njegova priča „Transparetne životinje“ uvrštena je u antologiju BEST EUROPEAN FICTION 2019 (Dalkey Archive Press). Priče su mu prevedene na engleski, njemački, kineski, slovenački, makedonski i albanski jezik, te objavljivane u internacionalnim magazinima Words Without Borders i Body Literature.

Scenarista je više kratkometražnih igranih filmova, sitkoma „Dojč kafe“, kao i koscenarista dugometražnog igranog filma „Ispod mosta, na travi, među stijenama“ u kojem je nosilac jedne od glavnh uloga. Autor je dramskih komada „Hronika galeb“, „Komad“ i „Dan poslije“.

U jednom intervjuu za časopis URBAN MAGAZIN, Stefan Bošković je otvoreno rekao o sebi:

Ne pripadam ljudima koji vjeruju da mogu da spasu čovječanstvo, niti želim. Prezirem ideologije. Naročito u umjetnosti, uvijek su usiljene, progutaju sve ostalo. Imam užasno malo vremena, sve ludački brzo prolazi. Postoji međuprostor između jednih i drugih u kojem možete da djelujete konkretno i pravite male pomake. Ne vjerujem u sistem, u ljudska prava, produžetak života kroz organsku hranu i meditaciju. I dalje živim u svijetu u kojem možete da stradate jer vas je pregazio automobil. Ne želim da popravljam ljude. Prihvatim nekog ili ne. Svjestan sam jednog života. Bavim se pisanjem i umjetnošću. Smatram da jedino ona ima smisla. Pored svih katastrofa koje udaraju svijet, ima toliko divnih stvari. Krevet, naočare za sunce, šejk od vanile… Kad preskočimo velike čarolije. Svi ljudi s kojima sam veoma blizak mnogo vole život. I umiju da plešu…

Program KNJIŽEVNA KOMUNA prvi put ove godine pokrenula je JU NARODNA BIBLIOTEKA BUDVA, a realizuje se na otvorenom, na platou ispred zgrade Crvene Komune u Petrovcu.