Bar – Obilježavanje Svjetskog dana knjige i autorskih prava

 

Povodom obilježavanja Svjetskog dana knjige i autorskih prava, Kulturni centar Bar i Narodna biblioteka i čitaonica “Ivo Vučković” organizuju 23. aprila 2018. godine, književnu manifestaciju namijenjenu  svim profilima poštovalaca knjige, sa ciljem da i na ovaj način doprinesu podsticanju, naročito mladih naraštaja na čitanje. U okviru akcije Besplatno učlanjenje, Biblioteka će toga dana vršiti besplatan upis novih članova u periodu od 07:00 do 19:00h.

U dnevnom dijelu programa, naslovljenim Svi putevi vode do knjige, koji počinje u  10:00h u Parku maslina (na platou Doma revolucije), a nastavlja se u prostorijama Biblioteke, učestvuju polaznici dječjih vrtića, učenici osnovnih i srednjih škola, profesori, pedagozi, pisci, urednici, roditelji i dr.  U 19:00h, u Dvorcu kralja Nikole, promocijom knjige prvijenca Sava Markoča “Kula od sjećanja i druge priče”, počinje centralna manifestacija Noć knjige, koja se na nacionalnom nivou u našoj zemlji održava petu godinu zaredom. Od 20:00h, u Domu kulture, upriličiće se javno čitanje i neformalno druženje uz učešće brojnih afirmisanih književnih stvaralaca, mladih pisaca i poeta, članova književnih udruženja, dramskih umjetnika, kao i ljubitelja lijepe pisane riječi, koji će čitati svoju poeziju ili prozu, pjesme drugih autora ili odlomke iz omiljenih knjiga.

Realizacijom ovog cjelodnevnog programa, barska Biblioteka istrajava u popularizaciji i afirmaciji čitanja, ukazujući na značaj i dobrobit knjige, kao i na pružanju podrške stvaralaštvu mladih ili onih koji tek stupaju na književnu scenu.