Barski ljetopis – Izložba fotografija Peđe ĐonovićaIzložba fotografija Peđe Đonovića pod nazivom „Testament“, iz fundusa Narodnog muzeja Crne Gore, biće otvorena u četvrtak, 18. jula u 21 čas, u Dvorcu kralja Nikole u Baru – Zavičajni muzej, u okviru festivala Barski ljetopis.

Spiritualna snaga kojom plijene 22 rada posvećena „Testamentu“, svjedoče o izuzetnoj snazi jedinstvenog i originalnog likovnog rukopisa rano preminulog cetinjskog umjetnika Peđe Đonovića. Motivi ciklusa „Testament“ imaju za polazište motive iz Starog i Novog zavjeta.

Izložba predstavlja nastavak uspješne saradnje Narodnog muzeja i Barskog ljetopisa, koju je inicirala direktorica NMCG, dr Anastazija Miranović, koja je i selektorka likovnog programa Barskog ljetopisa.

Peđa Đonović rođen je na Cetinju 1967. godine. Radio je kao fotograf u Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture na Cetinju. Osim dokumentarne fotografije, učestvovao je u snimanju nekoliko monografija i većeg broja kataloga i kalendara. Izlagao je na kolektivnim izložbama u Crnoj Gori.

Fotografiju je, kako je zapisao, doživljavao kao način bilježenja prolaznosti vremena i vid umjetnosti koji mu je omogućavao izražavanje unutrašnjih osjećanja i ideja. Bio je član Udruženja profesionalnih fotografa Crne Gore.

Život je izgubio nesrećnim slučajem 2003. godine.

Izložbu koju je Narodnom muzeju Crne Gore poklonila autorova majka Sonja Đonović, otvoriće kustos u Narodnom muzeju Slobodan Vušurović i trajaće narednih 15 dana.