Barski ljetopis – Koncert jednog od najboljih violista današnjice Mihaila Bereznjickog

 

 

Bar, 07. jul 2017. godine

 

Mihail Bereznjicki koji važi za jednog od najbriljantnijih violista današnjice biće gost Večernje scene 30. jubilarnog Barskog Ljetopisa u subotu, 08. jula, kada će održati koncert u Sali Dvorca kralja Nikole, sa početkom u 22h. Bereznjicki će nastupiti u klavirskoj pratnji pijanistkinje Marije Popović.

 

 

Mihail Bereznjicki je, prema mišljenju mnogih poznatih muzičara, jedan od najboljih violista u svijetu. Kombinacija toplog zvuka viole i violinske virtuoznosti, moćnog temperamenta i prefinjene lirike, revolucionarne avangardne ideje, stavljaju ga u red sa najboljim svjetskim muzičarima. Na violi počinje da svira tek sa 26 godina. Do tada je već kao iskusni violinista i formirani muzičar svirao kao solista, sarađivao sa najboljim svjetskim orkestrima i svirao u raznim kamernim ansamblima.  Ipak, osjetio je da mu je viola bliži instrument, i po zvuku i po stilu. Kao violinista, za vrijeme školovanja na Moskovskom konzervatorijumu, bio je u klasi prof. M. S. Glezarove i N. G. Beškine, a iskustvo kamernog muziciranja je stekao pod rukovodstvom M. S. Kopelmana, V. A. Berlinskog, D. V. Šebalina, A. G. Bahćieva i mnogih drugih. Zatim se upisuje na postdiplomske studije u klasi profesora J.A. Bašmeta. Tih godina mnogo nastupa na koncertima i kao violinista i kao violista, koristeći nekad oba instrumenta na istom koncertu. Pobjednik je međunarodnog takmičenja kamerne muzike V. Bellini u Italiji, 1990. godine. Bereznjicki je laureat međunarodnog takmičenja violista L. Tertis, u Engleskoj (1997), a takođe je i prvi ruski violista koji je osvojio nagradu na tom takmičenju od 1980. godine, kada je takmičenje osnovano. Pobjednik je i međunarodnog takmičenja violista J. Bašmet u Moskvi.

Kao solista i član raznih ansambala učestvuje na festivalima u Rusiji, Litvaniji, Letoniji, Mađarskoj, Poljskoj, Italiji, Austriji, Španiji, Njemačkoj, Francuskoj, Finskoj, Engleskoj, Kostarici, Južnoj Koreji i dr. Među festivalima su na kojima nastupa su i Decembarske večeri na sjećanje  S. T. Rihtera i Moskovska jesen u Moskvi, Berliner Festwochen i Oleg Kagan Musikfest u Njemačkoj, Bath International Music Festival u Engleskoj.

Mihail Bereznjicki je prvi u Rusiji izveo mnoga djela kompozitora kao što su N. Rota, M. Najman, R. Klark, Dž. Bouen, M. Feldman, E. Podgajc, I. Golubev i dr. Svirao je u ansamblu sa muzičarima kao što su G. Kremer, A. Ljubimov, N. Gutman, J. Bašmet, V. Tretjakov, A. Rudin, N. Štarkman, K. Blaher, V. Lobanov, J. Franc, I. Gitlis. Od 2002. do 2016. godine radio je kao docent na Moskovskom konzervatorijumu. Dobitnik je priznanja Zaslužni umjetnik Rusije i član je žirija mnogih međunarodnih takmičenja. Snimao je za radio i televiziju. Trenutno nastupa po cijelom svijetu.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


three × five =