Bar, 16. avgust 2017. godine

 

Promocija publikacije „Pasaži iz Bara 2“, održana sinoć na platou ispred Dvorca kralja Nikole, označila je kraj književnog programa 30. jubilarnog Barskog ljetopisa. U promociji su učestvovali: prof. Mila Čordašević, koja je priređivač „Pasaža“, prof. Vesna Pavićević u svojstvu recenzenta  publikacije, a pisci, autori priloga Sreten Vujović i Svetozar Savić. Moderator večeri bila je direktorka Radio Bara i novinarka Vesna Šoškić.

 

 

Pasaži iz Bara 2 nastala je u čast tridesetogodišnjice Barskog ljetopisa kao rezultat svojevrsne književne radionice koja se u prethodnoj deceniji održavala, pod istoimenim sloganom,  u okviru literarnog segmenta ove multimedijalne manifestacije. Prvi tom Zbornika, objavljen 2012. godine, sadrži 45  specijalno napisanih tekstova učesnika  književnog programa u periodu ‎2007-2011. U drugom tomu „Pasaža iz Bara“, publikovani su tekstovi koje potpisuju učesnici književnog programa u periodu ‎2012 – 2016. godine.

 „Kada je u pitanju književni program našeg Festivala, ja se zaista ponosim „Pasažima iz Bara“, ne zbog toga što sam ih priredila za štampu nego zato što praktično stvaraoci tih Pasaža autori koji su bili naši gosti. Dakle, želja mi je bila da naš grad kao domaćin Barskog ljetopisa ostane zabilježen u tom književnom segmentu i tako sam 2007. godine došla na ideju da pod tim sloganom organizujem autorske večeri kao razgovore između autora i moderatora, uz obavezu autora da napišu neki prilog za budući zbornik. Mogli su da biraju formu u kojoj će govoriti o Baru, ali je jedini uslov bio da im osnovna inspiracija bude Bar“, kazala je prof. Mila Čordašević.

 

 

Tako je skupljeno 56 hronološki poređanih poetskih, proznih, esejističkih, naučnih i publicističkih tekstova koji ulaze u „Pasaže“, koji pored umjetničke imaju i neosporno dokumentarnu vrijednost, jer svjedoče o jednoj dekadi trajanja Barskog ljetopisa. Iz „Pasaža“, nastalih kao poklon jubilarnom Festivalu i gradu „izranja Bar, onakav kakvim ga vide učesnici književnih programa. I koliko je bilo duha i emocije tu na platou, u okrilju Dvorca, toliko ga je, ili više još, u ovoj knjizi satkanoj od ljubavi i želje da se gradu koji ih je gostoljubno prigrlio k sebi, uzvrati čestito i dostojno i grada i njih samih – pisaca koji su utkali sebe u ove redove, ostavljajući tako trag u vremenu“, istakla je Vesna Pavićević u svojoj recenziji zbornika.

Prisutnima se na kraju večeri obratio i Ćazim Nikezić, direktor Kulturnog centra Bar, koji je i izdavač publikacije. Promocijom „Pasaža iz Bara 2“ zatvoren je književni program ovogodišnjeg Ljetopisa. Dvadeset promocija barskih, crnogorskih i regionalnih autora i njihovih najnovijih izdanja, učinili su organizatore zadovoljnim i ponosnim na ovaj dio programa.

 „Moram priznati da sam jako zadovoljna onim što se izdešavalo na književnom programu Ljetopisa. Naravno, bilo je tu manje uspjelih večeri, više uspjelih večeri, ali svi pisci čije smo knjige promovisali bili su na svoj način zanimljivi i doprinijeli da, po mom mišljenju, književni program održi kvalitet ranijih godina. Dakle, realizovali smo 20 književnih promocija koje smo podijelili u tri ciklusa – set programa barske književne scene, zatim  crnogorske i regionalne scene. Mislim da su i naši posjetioci, zbog kojih sve ovo radimo zadovoljni kako se sve to odigralo. Samo da poželim da tako nastavi i dalje“, dodala je Mila Čordašević, koja 25 godina uređuje literarni program Ljetopisa. 

 

 

Program posljednje sedmice Festivala nastavlja se sjutra veče, izvođenjem pozorišne predstave teatra Le studio i Puls Teatra „Istrajnost“ koju je režirao Žan-Batist Demarinji. Predstava se igra u Starom Baru sa početkom u 21:30h. Karte su u prodaji na biletarnicama u Starom Baru i Domu kulture svakog dana od 10h do 12h i od 17h do 21h. Organizatori podsjećaju da je ovo posljednja predstava koja ulazi u takmičarski dio, ali da će pozorišni program Večernje scene biti zaokružen ponovnim igranjem ovogodišnje festivalske produkcije „Orkanski visovi“ u režiji Dore Ruždjak Podolski, 19. i 20. avgusta u Starom Baru.

 

 

 

Tagovi: , , , , , , ,

 

Bez komentara

Budite prvi.

Poruka


 

 
 

Kalendar

June 2018
M T W T F S S
« May    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930