Barski ljetopis – Program za srijedu i četvrtak, 5. i 6. avgust 2015. godine

 

Barski ljetopis - znak 152

 
 

SRIJEDA, 05.08. u 21:00 Dvorac kralja Nikole
Izložba Fila Filipovića

 
Slikarski opus Branka Filipovića Fila sazdan od originalnih monohromnih slika i dinamičnih kolorističkih slikarskih radova koji odišu snagom autentičnog izraza od velikog je značaja za razvoj crnogorskog slikarstva XX vijeka. Ovaj plodni stvaralac i vrsni slikar ekspresivne snage predstavlja jednog od najznačajnijih i najautetičnijih predstavnika enformela i apstraktnog ekspresionizma na prostorima ex Jugoslavije ostavivši iza sebe djela kapitalnih vrijednosti.
Rođen je na Cetinju 1924. godine. Umjetničku školu upisao na Cetinju 1947. godine kod profesora Petra Lubarde, a završio u Herceg Novom u klasi profesora Mirka Kujačića 1950. godine. Akademiju likovnih umjetnosti i specijalni tečaj završio je u Beogradu kod profesora Mila Milunovića 1955. godine. Bio je član ULUCG-a i ULUS-a. Od 1991. godine bio je član Crnogorske akademije nauka i umjetosti.
Izlagao je na velikom broju samostalnih i kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Bio je predstavnik Jugoslavije na 44. Bijenalu u Veneciji. Dobitnik je mnogih likovnih nagrada i najvećih državnih i društvenih priznanja. Umro je u Beogradu 1997. godine.
 
SRIJEDA, 05.08. u 22:00 Ljetnja pozornica Stari grad Bar
Pozorišna predstava „Spletka i ljubav“

 
Tekst: Nebojša Rončević, po Fridrihu Šileru
Režija: Nemanja Ranković
Glumci: Nemanja Jovanović, Ivana Pavićević, Vahudin Prelić, Andrijana Simović i dr.
Narodno pozorište Užice

Drama “Spletka i ljubav” je tragedija, koju je napisao Fridrih Šiler 1782-83. godine, a prvi svoj nastup imala je 15. aprila 1785. godine.
Komad je namijenjen kritici plemstva i njegovoj mahinaciji, takođe je i odraz ljudskih tipičnih osjećanja i ponašanja.Drama je formalno podijeljena na pet djelova, radnja se odvija u roku od 24 sata.Komad sadrži političku relevantnost, ali i tipične ljudske emocije (ljubav, sebičnost, zavist, bijes, krivicu i kajanje).
 
ČETVRTAK, 06.08. u 21:00 plato Dvorca kralja Nikole
Autorsko književno veče Svetozara Savića (Bar)

Svetozar Savić -dr biotehničkih nauka, vrsni poznavalac vina i vinogradarstva,
pisac koji je objavio sedam stručnih knjiga i dobio značajne domaće i inostrane
nagrade i priznanja. U domenu lijepe književnosti, autor je dva romana: „Ljetopis jednog badanja“ i „Vajar“, koji su dobro primljeni kod čitalaca i zvanične kritike, pa i nominovani za vrijedne nagrade.
Živi u Baru i radi u „Plantažama“u Podgorici.
Pero Radović–doajen crnogorskog novinarstva i publicista, autor brojnih televizijskih dokumentarnih emisija; osnivač Internacionalnog TV festivala i NVO „Mediakult“