Barski ljetopis – Promocija zbirke poezije „SvejAdno mi je i ostale dijagnoze socijale“Bar, 22. jul 2019. godine

Katarina Sarić, crnogorska pjesnikinja srednje generacije, biće gost književnog programa 32. „Ljetopisa“ u poneđeljak, 22. jula. U Dvorcu kralja Nikole, od 21:30h, biće promovisana njena zbirka poezija „SvejAdno mi je i ostale dijagnoze socijale“. Moderatorka ove književne večeri biće Marija Krivokapić.

Katarina Sarić piše socijalno angažovanu poeziju, prozu i esejistiku namijenjenu za izvođačke performanse.  Do sada je objavila tri romana: „S one strane svjetlosti“, „Nađa uspori, zgazićeš pticu“, koji je ujedno i drugoplasirani na konkursu atinske izdavačke kuće „Monoceros books“ za balkansko područje, 2014. godine, i „Amputirani“, kao i roman-putopis pod nazivom „Moja Indija, OM journay“. Pored ovoga, objavila je i filozofsko-fragmentarnu trilogiju „Caligat in Sole“, zbirku priča pod nazivom „Akutna ženska sedmica“ te zbirke poezije „G-đice Teatralne“ i „SvejAdno mi je i ostale dijagnoze socijale“.

Nastupala je na mnogim regionalnim festivalima, a tekstovi su joj zastupljeni na svim važnijim portalima u region kao i u brojnim časopisima, zbornicima i antologijama.

Prema riječima kritike, u njenom radu se prepoznaju četiri konteksta u kojim se pozicionira savremena crnogorska žena: kontekst amputiranosti, kontekst modernosti, kontekst doma i kontekst autorstva. Ovi konteksti značajno su magnetizovani figurom muškarca, oca, brata, sina, vođe, preostalom iz tradicionalne patrijarhalne kulture, no neprilagođenom kako post-komunističkom haosu vrijednosti, tako ni savremenoj globalnoj situaciji koja neprestano podriva ustanovljena značenja.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


3 × 1 =