Beograd: Međunarodni festival kratkog podvodnog filma “NEČUJNO“ – Prva nagrada za film “TIHANY”

 

 

Brod TihanyNa trećem Međunarodnom festivalu kratkog podvodnog filma “NEČUJNO“ koji se održao u Beogradu od 18-20.oktobra u organizaciji Doma omladine i Asocijacije ronilačkih instruktora, u konkurenciji preko 90 filmova od 40 autora sa svih kontinenata svijeta, prvu nagradu je osvoio film “TIHANY”.

Bole BoskovicAutori filma su Vuk Vukovljak i Đorđe Kovijanić, a autor muzike je renomirani crnogorski kompozitor i autor filmova o Crnoj Gori Bole Bošković.

Tema filma je olupina starog putničko-teretnog broada TIHANY, proizvedenog u Trstu, koji je plovio na relaciji Bar – Kotor. Dužina broda je oko 45, a širina oko 6 metara. Brod se nalazi na dubini oko 40 metara u blizini ostrva Lastavice, Mamula. Interesantno je napomenuti da je izuzetno težak i naporan posao podvodnog snimanja  odradio autorski duo Vukovljak – Kovijanić.

Film traje 12’15”. U filmu su korišćene četiri Boškovićeve instrumentalno ambijentalne kompozicije: “Skenderbeg”, “Legenda o Vladimiru i Kosari”, “Lesendro“ i “Rijeka Crnojevića“.