Beograd – Održana promocija filma “Zarobljeno vreme”

 

 

U četvrtak. 9. novembra 2017. godine, u prepunoj sali Kulturnog centra Beograda sa početkom u 21 sat, održana je promocija filma simboličnog naziva “ZAROBLJENO VREME” (Trapped time), koji ustvari predstavlja svojevrsni osvrt iz današnje vremenske perspektive na sve značajne muzičare, bendove, menadžere, kritičare i druge ličnosti koje su po mišljenju glavnog propagatora filma Petra Pece Popovića, bile značajne za kreiranje, razvoj i postojanje  ex YU rock n roll scene.

Peca Popović je zasigurno ličnost koja je posredno, ali češće i neposredno uticala na razne načine na rock n roll u bivšoj Jugoslaviji. Kao urednik neprevaziđene muzičke revije Džuboksa, kao autor mnogih eseja o ličnostima koje su upisane zlatnim slovima u anale rockn rolla, kao autor mnogih knjiga, kao čovjek koji je “otkrio” mnoge značajne ličnosti sa ex jugoslovenskih prostora iz svere muzike koje i danas traju, kao neko ko je razgovarao i napravio intervjue sa skoro svim velikim imenima svjetske muzičke scene, osvjedočeni rok kritičar u punom smislu riječi, ovog puta “simpatični brkajlija koji i dan danas ne može da izgovori nego kotrlja slovo r” je vodič i glavni akter filma posvećenom ex YU rock n roll-u.

Film traje 100 minuta, a producenti su ujedno njavili i istoimenu seriju koja će obuhvatati 5 jednočasovnih epizoda.

Pored Bate Kovača, Bajage, YU grupe, Smaka, Dada Topića, Gorana Bregovića, Jure Stublica, Josipe Lisac, Jasenka Houre, Miomira Marića, Petra Janjatovića, u filmu se pojavljuje i renomirani crnogorski kompozitor i autor filmova o Crnoj Gori – Bole Bošković!

Njegove reference,  koje je zasigurno Peca Popović prepoznao kao značajne počinju prvim albumom i prvim CD-om instrumentalne muzike u Crnoj Gori (“Noćna ruža Crne Gore” 1993.g, “Noćna ruža prijestola od kamena” 1996.g.). Bošković je do danas samostalno izdao tri albuma i pet CD-ova instrumentalno ambijentalne muzike i dva kolektivna CD-a.

Kompletan je autor desetak art landing i landscape filmova (Prijesto od kamena, Car junaka, Lacus Labeatis, Mirna luka za tvoju dušu, Priča zelene strane i td  … ), bio je učesnik u organizaciji 40.ak muzičkih festivala i koncerata (Međunarodni muzički festival u Budvi, Sunflower u Zrenjaninu, Međunarodni festival klapa u Perastu, Beovizija… Zdravko Čolić, Riblja Čorba, Bijelo dugme, Smak, Madona, Rolling stones…). Osim toga Bošković je bio dugogodišnji muzički urednik RTV CG (Prvi kanal radija, Noćni program Radija CG, glavni muzički urednik Trećeg, kasnije i Drugog programa TVCG), glavni muzički urednik i tehnički direktor prvog nezavisnog radija u Crnoj Gori “ANTENA M”, direktor “Montena produkcije”, urednik TV Montena, glavni urednik RTV Elmag itd. Razgovor Pece Popovića i Bola Boškovića je snimljen u Perastu, a Popovića je interesovalo mišljnje Boškovića o glavnim karakteristikama rock n roll a koji je nastao u Crnoj Gori, viđeno iz perspektive kompozitora, organizatora mnogih muzičkih manifestacija, ali i nekog ko je do dan danas prisutan u elektronskim medijima. Između ostalog Bošković je istakao:

“Nažalost Crna Gora je malo tržište i svako ko je iole imao želju i potrebu da nešto ostvari na muzičkom polju i da se oproba, a vjerovao je u sebe, morao je da pođe ili u Sarajevo, Zagreb a najviše u Beograd! To su uspješno uradili mnogi. Između ostalih Bata Kostić ex YU grupa, Dragoljub Đuričić ex YU grupa, Kerber, Leb i sol, Toni Pušić, alijas Rambo Amadeus, Nenad Knežević KNEZ i evo sve do danas Sergeja, koji je prošle godine tri puta uzastopno punio Sava centar u Beogradu, što priznaćete nimalo nije lako.”

U serijalu emisija istoimenog filma, Popović i Bošković su razgovarali o ex YU muzičkoj sceni, crnogorskim muzičarima, interesantnim muzičkim novitetima, Međunarodnom festivalu klapa u Perastu i td…