Berlinale 2020 – Crnogorska kinematografija na Evropskom filmskom marketu

Jubilarni 70. Internacionalni filmski festival – Berlinale 2020, otvoren je 20. februara projekcijom filma “My Salinger Year“ kanadskog režisera Philippea Falardeaua.

U okviru Berlinale-a 2020, Crna Gora je po prvi put nastupila kao izlagač na Evropskom filmskom marketu. Filmski centar Crne Gore na svom EFM štandu predstavio je aktuelnu crnogorsku kinematografiju brojnim evropskim filmskim profesionalcima, izlagačima i posjetiocima.

Na štandu su se mogle naći informacije o aktuelnim crnogorskim produkcijama i koprodukcijama, festivalima, filmskim lokacijama, pogodnostima u vezi sa snimanjem u Crnoj Gori, kontaktima. EFM omogućio je crnogorskim predstavnicima da ugoste sve zainteresovane, trenutne i potencijalne partnere, te da proces umrežavanja sa autorima, producentima, stručnjacima u oblasti filma učine lakšim i bržim, u cilju uspostavljanja novih saradnji.

Na crnogorskom štandu su predstavljena dva kataloga: “Montenegrin Cinema 2020”, koji je koncipiran kao pregled aktuelne produkcije, kao i “Film Destination Montenegro” koji obuhvata širok prikaz raznovrsnih filmskih lokacija, pogodnosti za snimanje u Crnoj Gori, kontakte filmskih profesionalaca, kompanija, uz sve neophodne servisne informacije.

Predstavnici Filmskog centra Crne Gore održali su brojne sastanke sa filmskim profesionalcima koji prisustvuju Evropskom filmskom marketu u okviru Berlinale-a 2020, kao i sa saradnicima iz mreža i ogranizacija čiji je Filmski centar član ili partner, a među kojima su Eurimages, EFAD – European Film Agency Directors, EFP – European Film Promotion, EFA – European Film Academy, FNE – Film New Europe i druge. Na ovogodišnjem Berlinale-u pokrenute su i nove inicijative koje okupljaju filmske centre iz regiona, usmjerene ka daljem umrežavanju i stvaranju povoljnijeg kinematografskog ambijenta. Takođe, predstavnik MEDIA deska Crne Gore (Creative Europe) učestvovao je u aktivnostima u vezi sa CE potprogramom MEDIA, konferencijama i seminarima.

U programu ovogodišnjeg Berlinale-a, našao se i film “Minamata” u režiji Endrjua Levitasa, u kom glavu ulogu tumači filmska zvijezda Džoni Dep. Dio ovog filma je prošlog ljeta sniman na crnogorskim lokacijama – Ostrvo cvijeća, tivatska Župa i plaža Kalardovo.

U zvaničnom takmičarskom programu ovogodišnjeg Berlinala, u trci za “Zlatnog medvjeda“ je 18 filmova iz isto toliko zemalja, a pobjednici će biti poznati 29. februara.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


nine + eight =