Bijenale crnogorskog teatra u Crnogorskom narodnom pozorištu


Novo izdanje Bijenala crnogorskog teatra 2019.  u izvršnoj produkciji Crnogorskog narodnog pozorišta održaće se od 22. oktobra do 1. novembra. Na nacionalnom pozorišnom festivalu će biti izvedeno devet predstava u okviru dvije selekcije: Selekcija i Selekcija Off i jedna predstava na zatvaranju festivala.

Direktorica CNP-a Zorana Kralj je na konferenciji za novinare, održanoj danas (21.10.) u CNP-u, predstavila program Bijenala i iskazala uvjerenje da izborom predstava i ovakvom selekcijom Bijenale ispunjava jedan od svojih osnovnih ciljeva i pruža dobar, sveobuhvatan i tačan preśek najboljih pozorišnih ostvarenja koja su nastala u Crnoj Gori u protekle dvije pozorišne sezone.

Umjetnički direktor Željko Sošić ukazao je na značaj Bijenala: „Bijenale crnogorskog teatra je jedinstvena prilika da se na nekoj manifestaciji, u selekciji selektora, sagleda presjek centralnog pozorišnog stvaralaštva u Crnoj Gori, kao i prilika da promišljamo pozorišne tendencije i diskutujemo na sve teme koje se mogu ticati pozorišne produkcije u Crnoj Gori.“ – kazao je Sošić.

Program Selekcije, po izboru selektora Janka Ljumovića, producenta, čine predstave: Bure baruta Dejana Dukovskog, u režiji Dejana Projkovskog, Crnogorskog narodnog pozorište, Sin, Mirjane Medojević, u režiji Mirka Radonjića, Kraljevskog pozorišta Zetski dom, O miševima i ljudima, Džona Stajnbeka, u režiji Dina Mustafića i produkciji Barskog ljetopisa i Gradskog pozorišta iz Podgorice, Hamlet, Viljema Šekspira, u režiji Ane Vukotić, Crnogorskog narodnog pozorišta, Kapital, prema djelu Karla Marksa, u režiji Andraša Urbana, Kraljevskog pozorišta Zetski dom, i Krvave svadbe, F. G. Lorke, u režiji Igora Vuka Torbice i produkciji Grada teatra Budva i Srpskog narodnog pozorište iz Novog Sada.

Selektor Janko Ljumović je pojasnio da selektovane predstave pružaju mogućnost dijaloga koji se fokusira na drugačije čitanje dramske klasike, ostvarene estetske dimenzije, kao i na određene fenomene poput sindroma žrtve: “Granice surovog okruženja propituju se u svim predstavama, izvedbeno intrigantno i uzbudljivo, bilo da govorimo o surovosti unutar dvora (Hamlet), porodice (Kravave svadbe, Sin), ranjivim grupama (O miševima i ljudima), junaka balkanske tranzicije i preraspodjele kapitala (Bure baruta, Kapital). Ili zapravo možemo samo reći da u svim predstavama dobijamo pogled kako život izgleda na ivici koja vodi u propast. Selektovani naslovi, odnosno predstave postižu vrhunac produkcijskih mogućnosti pozorišnih aktera. Naslovi ujedno pokreću važno pitanje rada na dramatizacijama i adaptacijama klasike, što je takođe od značaja za razvoj crnogorske dramaturgije posebno u kontekstu činjenice da u protekle dvije godine imamo nedovoljno zastupljen crnogorski dramski tekst na repertoarima pozorišta i festivala. Predstave su ponudile i bogatstvo elemenata u oblasti scenskog dizajna koji doprinose umjetničkom kvalitetu Selekcije” – zaključio je Ljumović.

U okviru Selekcije Off,koju čine predstave nezavisne produkcije, po izboru selektorke Maje Mrđenović, pozorišne kritičarke, biće izvedene predstave: Sobe Ilije Đurovića, u režiji Mirka Radonjića i produkciji Dramskog studija Prazan prostor, Krik, u koreografiji Tamare Vujošević Mandić i Slavke Nelević i produkciji baletske trupe “Ballo”, i Cvrčak i mrav po tekstu Milene Depolo, u režiji Branka Ilića i produkciji NVO Tetar mladih, NVO Maska, Kulturnog centra Nikola Đurković, Herceg festa, Budva grad teatra i Gradskog pozorište Podgorica.

Selektorka Maja Mrđenović je rekla da je ovogodišnja Selekcija Off Bijenala Crnogorskog teatra rezultat 13 pogledanih predstava produciranih u prethodne dvije godine, od čega 10 produkcija za odrasle, i tri za đecu: “Imajući u vidu kao glavni kriterijum izbora, s obzirom na koncept Bijenala crnogorskog teatra kao festivala najboljih predstava nastalih u Crnoj Gori, ukupan umjetnički kvalitet, odabrane su predstave: “Sobe”, “”Krik” i “Cvrčak i mrav” – iako produkcijski dosta skromne, sve tri izvedbe bogate su i provokativne na idejnom i planu estetskih kvaliteta scenskog izraza i inovativnosti rediteljskih poetika.” – objasnila je Mrđenović.

U okviru pratećeg programa Bijenala crnogorskog teatra biće priređena izložba plakata studenata Fakulteta likovnih umjetnosti sa Cetinja Bijenale CGT FLU 2012/14/17, promocija knjige Narodno pozorište Zetski dom 1941-1944, u okviru izdavačke produkcije CNP-a i edicije Zetski dom, a nakon svake izvedene predstave biće organizovan okrugli sto medija i kritike.

U fokusu pratećeg programa ovogodišnjeg Bijenala biće panel diskusija pod nazivom Bijenale o Bijenalu: panel diskusija o otvorenim pitanjima Bijenala crnogorskog teatra koja je posvećena promišljanju mjesta, uloge i budućnosti Bijenala.

Bijenale je takmičarskog karaktera, a o nagradama će odlučivati žiri koji čine glumica Olivera Vuković, pozorišni kritičar i teatrolog Aleksandar Milosavljević i pisac Stefan Bošković.

Predstave “Sin”, “Kapital” i “Krvave svadbe” će biti izvedene u Kraljevskom pozorištu Zetski dom na Cetinju, a predstava “Sobe” u dramskom studiju Prazan prostor. Za publiku iz Podgorice Crnogorsko narodno pozorište je organizovalo besplatan prevoz autobusom.

Ulaznice za Bijenale se mogu rezervisati i kupiti na zvaničnom web sajtu pozorišta www.cnp.me, kao i na biletarnici.

Gost Bijenala je Makedonski narodni teatar iz Skoplja, čiji će ansambl na Dan Crnogorskog narodnog pozorišta i zatvaranju Bijenala 1. novembra izvesti predstavu “Mjesec dana na selu” Ivana Sergejeviča Turgenjeva u režiji Paola Mađelija.

Pokrovitelj Bijenala crnogorskog teatra je Ministarstvo kulture Crne Gore.

PROGRAM BIJENALA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


four + one =