Budva – Festival „TOURNEE“


JU “Grad teatar”, zajedno sa Opštinom Budva, partner je na projektu “Theatres for tOURism developmeNt in EuropE, TOURNEE” (“Pozorišta za razvoj turizma u Evropi’’),  koji se finansira kroz EU trilateralni program saradnje CBC Italija-Albanija-Crna Gora. Ovaj program ima za cilj da unaprijedi atraktivnost tog prekograničnog područja za sve posjetioce, kroz stvaranje novih zajedničkih festivala. S tim u vezi, Grad teatar će biti domaćin Festivala TOURNEE od 22. do 25. septembra 2019. godine, u Budvi. Tokom ove četiri festivalske noći imaćemo priliku da ugostimo partnere iz Italije i Albanije sa njihovim  programima.

U neđelju, 22. septembra, na sceni između crkava, sa početkom u 19.30č biće upriličeno svečano otvaranje festivala TOURNEE.

Nakon svečanog otvaranja, u 20.00č publika će imati priliku da uživa u operi “Služavka gospodarica” (La Serva Padrona) Đovanija Paizijela, u režiji Vladana Đurkovića, u okviru TOURNEE projekta.  Ova opera je koprodukcija Grada teatra Budva, Opere iz Tirane i Javnog pozorišta iz Pulje, pod vođstvom fondacije Operosa iz Podgorice.

Druge noći festivala, 23. septembra, biće izvedena predstava partnera iz Tirane “Johan Padan i otkriće Amerika”.

Treća noć je predviđena za izvođenje predstave “Farsa Krune” u produkciji partnera iz Fjera, Albanija.

U srijedu, 25.septembra imamo dva programa:  mjuzikl “Ostrvo”, produkciju pozorišta iz Barlete, regija Pulja i nakon toga, pozorišni performans “Orestija. Distopijska”, autorski projekat Borisa Kadina, po motivima Eshilove trilogije “Orestija”.

Napominjemo da se ulaznice tokom festivala neće naplaćivati, jer je projekat kofinansiran od strane Evropske Unije.

Tim povodom u prostorijama Grada teatra održana je konferencija za novinare, na kojoj su govorili: Miodrag Račeta, načelnik Direkcije za Evropske integracije, Kancelarija za Evropske integracije Crne Gore; Aleksandra Maslovar, menadžer za programske politike i planiranje i Svetlana Ivanović, glavni urednik programa, ispred JU “Grad teatar”.


PROGRAM FESTIVALA TOURNEE

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


three + 3 =