Budva – Humnitarna izložba povodom međunarodne neđelje gluvih

 

Moderna galerija Budva

 

 

Povodom obilježavanja Međunarodne nedjelje gluvih, 27. septembra 2016.godine u 19 časova u Modernoj galeriji u Budvi  biće otvorena humnitarna izložba.

Na izložbi pod nazivom “Moda JESEN-ZIMA 2016” biće izloženi modeli od vune ručnih radova članova Organizacije gluvih i nagluvih Budve.

Opštinska organizacija gluvih i nagluvih Budva osnovana je prije šest godina i broji oko 60 članova, mahom starije životne dobi.

Svjetski dan gluvih i nedjelja gluvih obilježava se svake godine u poslednjoj sedmici septembra od 1958. godine u znak sjećanja na osnivanje Svjetske federacije gluvih koja je osnovana 23. septembra 1951. godine.

Misija Svjetske federacije je da promoviše ljudska prava gluvih ljudi, uključujući i pravo da se prizna znakovni jezik i da gluvi imaju jednake mogućnosti u svim sferama života, uključujući pristup obrazovanju i informacijama.

Stoga ova izložba predstavlja rijetku priliku da gluvi slave svoju zajednicu, jezik, kulturu da javnost bude svjesna postojanja lokalnih zajednica gluvih, da se održi što više manifestacija i prikažu lična i kolektivna dostignuća gluvih.

Sredstva za izradu odjevnih i ukrasnih predmeta od vune obezbijedilo je Ministarstvo finansija –konkurs od igara na sreću kroz projekat ,,Želim ti reći’’.

Izložba se može pogledati od 27- 29. septembra 2016 godine.