Budva – Koncert pijanistkinje Vedrane Stojić

 

 

U neđelju, 19. avgusta 2018. godine, u 20h, u Modernoj galeriji u Budvi (JU Muzeji i galerije Budve) biće održan koncert pijanistkinje Vedrane Stojić. Ovaj koncert JU Muzeji i galerije organizuje u saradnji sa Rotari klubom iz Budve.  

Na repertoaru će se naći kompozicije: „Hollberg Suite op. 40“ Edvarda Griga, „Piano sonata op. 31. nr. 2“, Ludviga vam Betovena i „Suite Bergamasque“, Kloda Debisija.

Vedrana Stojić je rođena 24. maja 1988. godine u Banja Luci gdje stiče osnovno i srednje muzičko obrazovanje u klasi profesorki Vere Gajanović i Branke Kuzmanović. Istovremeno se posvetila sviranju solističke i kamerne muzike, a posebno saradnji sa solo pjevačima, te kao učesnica brojnih takmičenja  osvaja mnogo prvih i specijalnih nagrada u disciplinama klavir solo, klavirski duo i vokalno-instrumentalni duo. Diplomirala je na Akademiji umjetnosti Banja Luka u klasi profesorke Nevene Popović, a u istoj klasi završava i master studije na Fakultetu muzičke umetnosti Beograd sa prosječnom ocjenom 9,8. Iza sebe ima 10 međunarodnih nagrada i priznanja sa pijanističkih takmičenja od kojih posebno izdvaja nagrade iz Italije. Solističke koncerte održavala je u brojnim renomiranim salama. Kao klavirski saradnik sa operskom divom Dunjom Simić obilježila je gala koncertom 20 godina umjetničke karijere ove izuzetne umjetnice. Učestvovala je na brojnim masterklas-seminarima, koje su održavali klavirski autoriteti, kao što su Vladimir Ovčnjikov (Moskva), Vladislav Kovalski (Njujork), Aleksandar Serdar (FMU), Nataša Veljković (Beč). Već četiri puta nastupala je kao solista s orkestrima, dva puta snimala numere domaćih i stranih autora za kompakt diskove. Trenutno je zaposlena kao profesor klavira i šef klavirskog odsjeka u JU Muzička škola „Vlado Milošević“ u Banja Luci. Do sada je sa svojim učenicima osvojila preko 30 međunarodnih nagrada na prestižnim pijanističkim takmičenjima, a njena prva maturantkinja u februaru 2018. godine bila je jedna od rijetkih koji su među mladim pijanistima iz cijelog svijeta položili prijemni ispit na Akademiji umjetnosti u Gracu.