Budva – Manifestacija „Ljubišini dani“Tradicionalna manifestacija „Ljubišini dani“, održaće se 27. i 28. februara 2019. godine, u organizaciji JU Muzeji i galerije Budve. Sačuvati od zaborava lik i djelo Stefana Mitrova Ljubiše (1822–1878) – najznamenitijeg Budvanina i Paštrovića, političkog, društvenog i kulturnog poslenika – zadatak je kojem je, kroz različite programe i aktivnosti, JU Muzeji i galerije Budve godinama posebno posvećena.

Program ovogodišnjih „Ljubišinih dana“ obuhvata dva glavna segmenta: predstavljanje knjige „Naši pisci, njine aure“ autora dr Gojka Čelebića, i predstavljanje Zbornika radova sa simpozijuma „Stefan Mitrov Ljubiša: intertekstualna interpretacija“, održanog u Budvi, Reževićima i Petrovcu 2018. godine u okviru „Ljubišinih dana“. Takođe je u Spomen domu „Stefan Mitrov Ljubiša“, organizacionoj jedinici JU Muzeji i galerije Budve koja primarno baštini i afirmiše sjećanje na Ljubišu, inače lociran u Ljubišinoj rodnoj kući u Starom gradu, nakon dokumentarne izložbe „Ljubiša u Primorskim novinama“, ponovo za javnost otvorena stalna postavka o Ljubišinoj ličnosti i književno-političkom opusu.

Predstavljanje knjige „Naši pisci, njine aure“

Predstavljanje knjige „Naši pisci, njine aure“, autora dr Gojka Čelebića u izdanju JU Muzeji i galerije Budve, održaće se u srijedu, 27. februara u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović“ sa početkom u 19 časova. O knjizi će govoriti dr Predrag Zenović, teoretičar politke, Neven Staničić, profesor opšte književnosti, i autor, dok će moderatorka večeri biti Itana Lalović iz JU Muzeji i galerije Budve.

U knjizi „Naši pisci, njine aure“ predstavljeni su prikazi lika i djela četiri značajna crnogorska pisca: Popa Dukljanina, Petra II Petrovića Njegoša, Stefana Mitrova Ljubiše i Miodraga Bulatovića. Najveći dio knjige posvećen je upravo Stefanu Mitrovi Ljubiši.

Autor knjige dr Gojko Čelebić, pisac i diplomata,  rođen je 1958. godine u Podgorici. Završio je gimnaziju na Cetinju i Fakultet dramskih umjetnosti u Pragu. U književnosti se pojavio poznih sedamdesetih prozom, dramom i poezijom u jugoslovenskoj posmoderni, a osamdesetih nastavio u klimi srednjeevropskog desidentskog pokreta proširujući interesovanje na scenska i teorijska zanimanja. Magistrirao je na djelu Mejerholjda, o kulturi smijeha u doba totalitarizma, a doktorirao na djelu Servantesa o uticaju Don Kihota na evropski roman. Devedesetih godina i dalje, bio je vladin službenik u domaćoj i kasnije, međunarodnoj politici i službovao u Buenos Ajresu, Tokiju, Njujorku i Kairu. Dobitnik je državne nagrade Crne Gore i drugih umjetničkih i društvenih priznanja.

Predstavljanje Zbornika radova sa simpozijuma „Stefan Mitrov Ljubiša: intertekstualna interpretacija“

Predstavljanje Zbornika radova sa simpozijuma „Stefan Mitrov Ljubiša: intertekstualna interpretacija“ u izdanju JU Muzeji i galerije Budve, održaće se u četvrtak, 28. februara, takođe u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović“ sa početkom u 19 časova. O zborniku će govoriti akademik Nenad Vuković, Jelena Đurović, bivša dugogodišnja direktorica Nacionalne biblioteke „Đurađ Crnojević“ i mr Božena Jelušić, profesorica književnosti i učesnica simpozijuma, dok će moderatorka i ove večeri biti Itana Lalović iz JU Muzeji i galerije Budve.

U nastavku donosimo predgovor Zbornika iz pera izdavača: „Zbornik radova plod je rada Trećeg međunarodnog interdisciplinarnog naučnog simpozijuma „Stefan Mitrov Ljubiša: intertekstualna interpretacija“ , održanog 27. i 28. februara 2018. godine, u okviru tradicionalne kulturne manifestacije „Ljubišini dani“. Učesnici Simpozijuma, renomirani domaći i strani naučni radnici i stručnjaci za jezik i književnost, saopštenja su predstavili na četiri sesije, od kojih su prve dvije održane u Budvi, u prostoru Moderne galerije, 27. februara. Sljedećeg dana, prijepodnevna sesija održana je u Spomen domu „Reževići“ u Reževićima, dok je završni panel organizovan u Spomen domu „Crvena komuna“ u Petrovcu. O izuzetnosti učesnika, zanimljivim i inspirativnim saopštenjima koja otvaraju puteve novim istraživanjima, najbolje svjedoči ovaj zbornik, u kome su radovi poredani po redosljedu izlaganja. Ovom prilikom zahvaljujemo se na učešću: akademiku Zlati Bojović, dr Dušku Pevulji, dr Zoranu Živkoviću, mr Perivoju Popoviću, dr Radmilu Marojeviću, dr Mariji Letić, dr Gojku Čelebiću, mr Vidi Ognjenović, dr Vladanu Bartuli, dr Siniši Jelušiću, dr Miodragu V. Jovanoviću, mr Boženi Jelušić, dr Milijani Simonović i mr Milunu Lutovcu. Takođe, u Zbornik je uvršten prilog dr Marka Nedića koji je bio spriječen da predstavi rad na Simpozijumu, ali je isti pročitan. Zahvalnost dugujemo i dr Mili Medigović Stefanović i mr Ani M. Zečević, koje zbog obaveza nisu prisustvovale Simpozijumu, ali su poslale radove za zbornik.“

  U misiji koju JU Muzeji i galerije ima u lokalnoj budvanskoj zajednici, jedan od važnijih zadataka je sačuvati od zaborava lik i djelo Stefana Mitrova Ljubiše i doprinositi valorizaciji njegovog sveukupnog stvaralaštva, kroz aktivnosti koje su imanentne njenoj djelatnosti.