Budva – Odabrani umjetnički radovi na temu korupcije

 

 

 

Izborom deset umjetničkih radova, vizuelnih rješenja na temu korupcije, nastavljeno je  konstituisanje Muzeja Korupcije (MK), regionalnog programa koji je u toku u Crnoj Gori.

Na javni poziv, koji su uputila udruženja „Za druga“ iz Petrovca i „Agora“ iz Budve, pristiglo je preko 20 radova vizuelnih umjetnika iz CG. Žiri u sastavu  – Mirela Čormaković, istoričarka umjetnosti (Budva), Goran Denić, umjetnički direktor MK (Beograd) i Nikola Simanić, profesor na Fakultetu vizuelnih umjetnosti (FVU) u Podgorici –  odabrao je 10 radova koji će biti predstavljeni na bilbordu u centru Budve, počev od 18. maja kada se obilježava svjetski Dan muzeja.

Šestoro studenata  Fakulteta vizuelnih umjetnosti finalizirali su svoje radove na trodnevnom rezidencijalnom boravku u selu Blizikuće, a učestvovali su u performansu obmotavanja hotela „AS“ u Perazića dolu vizuelnim markerom. Hotel AS predstavlja spomenik neuspješne i fingirane tranzicije u Crnoj Gori. Autori programa su ovaj lokalitet prepoznali kao savršen eksponat virtuelnog muzeja i svojim performansom su podvukli umjetnički kredo projekta.  

 

 

Ispred zgrade Opštine Budva , u srijedu 17.maja u 13 sati će biti realizovan performans pod nazivom Prijestonica antikorupcije. Cilj ove umjetničke akcije je da se Budva, kao sadašnja „prijestonica korupcije“ (prema rezultatima internet ankete sprovedene u okviru programa) transformiše u „prijestonicu antikorupcije“. Na performans su pozvani građani Budve, zaposleni u opštinskoj administraciji, kao i svi oni koji u simboličkom kontekstu prepoznaju otpor korupciji i nepočinstvu.

U četvrtak 18.maja u istom terminu od 13 sati, slijedi „otvaranje“ izložbe eksponata Muzeja korupcije koji će biti postavljeni na bilbordu u centru Budve (kod semafora, na raskrsnici prema Kotoru). U narednom periodu u Budvi će se svake sedmice na tom mjestu izlagati novi eksponati Muzeja korupcije.

Svi pristigli radovi činiće postavku Muzeja Korupcije, zajedno sa prilozima pojedinaca, nevladinih udruženja i antikoruptivnih državnih tijela, kojima je takođe poslat poziv da dostave recentne eksponate za virtuelni muzej –www.muzejkorupcije.org.

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


two × 3 =