Budva – Otvaranja samostalne izložba likovnih radova Cvetke Hojnik

 

 

 

Samostalna izložba likovnih radova Cvetke Hojnik, biće otvorena u subotu 28. aprila 2018. godine, u 20 časova u Modernoj galeriji u Budvi.

Na izložbi će biti predstavljeno 25 radova rađenih različitim tehnikama, a otvoriće je kustoskinja JU Muzeji i galerije Podgorice, akad. slikarka Selma Đećević. Otvaranje izložbe će upriličiti muzičkom numerom prof. klavira Slađana Babović iz Škole za osnovno muzičko obrazovanje iz Budve.

Cvetka Hojnik (Murska Sobota, Slovenija), diplomirala je na odsjeku za tekstil, studijskog programa dizajn tekstila i odjeće na Prirodnomatematičko-tehničkom fakultetu Univerziteta u Ljubljani, u klasi prof. Darka Slavca. Studira savremene slikarske tehnike na Akademiji za likovnu umjetnost u Ljubljani, u klasi profesora Goreneca i Vogelnika. Magistrira na Školi za slikanje i crtanje u Ljubljani sa radom En Soph – asemblaži i teksturiranje kroz fraktale kabale. Izlagala je na više od 85 samostalnih izložbi i učestvovala na 130 kolektivnih izložbi u Sloveniji i inostranstvu. Za svoje stvaralaštvo dobila je više nagrada i priznanja, između ostalih i dva puta nagradu za stvaralaštvo Društva likovnih umjetnika Maribor (2006 i 2014), posebno priznanje na izložbi Hammage Spacalu u Italiji (2007 godine), veliku otkupnu nagradu na „Ex Temporu“ u Piranu na temu Soline (2009), kao i priznanje gradonačelnika mr Antona Balažeka za dostignuća na polju kulture u domovini i inostranstvu (2013). Članica je Društva likovnih umjetnika Maribor, Saveza društava likovnih umjetnika Slovenije, Austrijskog društva likovnih umjetnika i Društva međunarodnih slobodnih umjetnika. Ima i status samostalnog kulturnog stvaraoca. Živi u Lendavi.

Likovni kritičar Stanka Gačnik (Miheličeva galerija, Ptuj, Slovenija) je zabilježila:„Sa najnovijim likovnim opusom iz razdoblja od poslednje tri godine Cvetka Hojnik povezuje i sistematski gradi drugačiju likovnu priču, pa se gradi odnos među osnovnim geometrijskim likovnim elementima, krugom i kvadratom, koji se pod uticajem slikarkinog ličnog izkustva, znanja i  svjesnosti metafotično tranformišu u zagonetne odnose između žene i muškarca i nadalje posledično prelaze u traženje paralele između brojnih različitih međusobnih odnosa na putu života od rođenja do smrti. Kao bitan moment javlja se pojavljivanje crvene boje na crnom polju, kao prateći element crnoj i istovremeno kao interpretacija simbola ljubavi i erotike. Radovi djeluju u segmentima smirujuće, meditativno i tajnovito uzbuđujuće, u dominantnoj crnoj boji, i tako neposredno i iskreno prikazuje internalizovani slikarkin svijet. Radovi postaju metafore njenog mentalnog i emocionalnog svijeta, istinitog i duhovnog u prostoru i vremenu, što umjetnica interpretira kroz sebe u autorsko jedinstvene i estetsko dovršene slike transformacija sveta i života.“

Kustoskinja i organizatorka ove izložbe je Jelena Đakonović, istoričarka umjetnosti.

Izložba se u Galeriji može pogledati do 12. maja 2018. godine.