Budva – Počinje 2. Festival Novi val

 

NVO Agora Budva

 
09. septembar 2016.
 

Festival Novi Val ove godine predstavlja filmove nagrađene evropskim Oskarima, prikazane na najznačajnijim filmskim festivalima, a u muzičkom programu po prvi put u Crnoj Gori nastupaju KANDŽIJA i Gole žene, te PUNČKE, ali i  domaći rok bendovi Zoon Politikon, Mazzom u fugazzu i Solid Ground.
Ulaz na sve festivalske programe je besplatan.

Festival fokusiran na novi talas kreativnih energija u regionu biće otvoren večeras u 20 časova projekcijama dvadesetominutnih filmova domaćih reditelja Dušana Kasalice i Ivana Salatića, “Biserna obala” (nagrađen na Sarajevskom filmskom festivalu) i “Dvorišta” (prikazan u selekciji “Horizonti” na festivalu u Veneciji), nakon čega slijede koncerti grupe Solid Ground (u 21.30h) i trija PUNČKE (u 22.30h) na agori između crkava, u budvanskom Starom gradu.

Drugog dana festivala  na programu su kratkometražni filmovi “Kišobran”, zatim “Kokoška” Une Gunjak i “Piknik” u režiji Jure Pavlovića,  oba ovjenčana nagradam Evropske filmske akademije kao najbolji evropski filmovi  2014. odnosno 2015. godine, zatim “Jedna noć” u režiji Strahinje Savića”, nakon čega slijede koncerti. Oko 21.30h prvi put uživo nastuoa budvanski mladi bend Mazzom u fugazzu, slijede Kandžija i Gole žene od 22h kao najveće zvijezde festivala, a na zatvaranju festivala omiljeni crnogorski alt. rokeri Zoon Politikon (oko 23:30h).

Programska koncepcija festivala su prvi značajni filmovi autora mlađe generacije  i novi bendovi koji su snimili tek par studijskih izdanja, uz uslov da posjeduju sopstveni stil i autorski stav, odnosno stvaralačku posebnost i sviračku izvrsnost. Junaci filmova su mahom srednjoškolci ili tinejdžeri u specifičnim životnim okolnostima, u tom smislu bi trebalo da privuku pažnju mlađe publike.  Muzički program je ove godine žanrovski raznovrstan, od punk-rock zvuka preko hip hopa pa sve do funka, pa čak i džeza u pojedinim pjesmama.

U slučaju kiše organizator će odrediti alternativnu lokaciju i o tome obavijestii javnost na facebook stranici NVO Agora.
Festival su ove godine pomogli HG “Budvanska rivijera”, Grad Teatar Budva i lokalni privrdnici a volonterska akcija festivala dio je projekta “STRONGO” koji se finansira iz fonda Evropske unije.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


three × 4 =