Budva – Predstavljanje knjige aforizama “Žensko pismo”

U organizaciji Narodne biblioteke Budve u srijedu, 17.aprila 2019. godine, sa početkom u 19 časova biće predstavljena knjiga aforizama Žensko pismo čija je priređivačica Deana Sailović. Na budvanskom predstavljanju Ženskog pisma će pored priređivača učestvovati autor predgovora Vladislav Vlahović i autorke čiji su se aforizmi našli u knjizi: Slavka Klikovac, Milojka Jovović, Milica Aranitović Papović, Nina Sarić, Maja Mišnić i Esma Sarić. Autorke će se predstaviti aforizmima, a moderatorka će biti Stanka Stanojević.

“Deana Sailović je u ovom izboru nastojala i uspela da čitaocima na ovim prostorima predstavi svu vrednost i lepotu aforizama, nastajalih od kraja 19. veka do danas, na teritoriji nekadašnje zajedničke države. Vrednost knjige je utoliko veća, što sličnih knjiga na našem jeziku (jezicima) nema. Obuhvatila je aforizme čiju je vrednost potvrdilo vreme, ali i one koji su nedavno nastali, koji su se izdvojili originalnošću, kvalitetom i dopadljivošću. Knjiga sadrži 1805 aforizama od 180 autorki, a priređivačica je imala uvid u desetine autorskih zbirki aforizama, brojne zbornike, antologije, časopise, recenzije, predgovore, pogovore, internet portale i društvene mreže” – zabilježio je recenzent Aleksandar Čotrić.

Žensko pismo, “temporalnu antologiju”, kako ju je nazvao i okarakterisao jedan od recenzenata profesor Oliver Janković i kako u njenom podnaslovu stoji, otvara kraljica Natalija Obrenović, a za njom slijede “princeze duha” u periodu koji obuhvata 120 godina.

Deana Sailović, rođena u Sarajevu, živi u Sremskim Karlovcima,  je aforističarka, autorka tri knjige, “Princeza na zrnu razuma”, “Elektronska ispovedaonica” i “Koji sam ja meni idiot”, priređivač zbornika Žena i aforizam temporalne antologije Žensko pismo. Član udruženja književnika Srbije, Društva književnika Vojvodine i Beogradskog aforističarskog kruga.